Newsflash
Cultură

Doza de ficțiune: „Fructe de mare” de Emilia Grecu

de Doza de Ficțiune - mai 20 2022
Doza de ficțiune: „Fructe de mare” de Emilia Grecu

Emilia Grecu ne-a trimis spre publicare o proză scurtă intitulată „Fructe de mare”.

Doza de ficțiune: „Legănat” de Isabela Brănescu 

Doza de ficțiune: „Tremor esențial” de Ioana Serota  

doza de fictiune fructe de mare de emilia grecu

Fructe de mare

De la intrarea în clinică până la recepție, Elena trece prin mai multe filtre: dezinfectare mâini, mască, izolare ghete cu botoși bleu din plastic, temperatură scanată, completare chestionar cu date despre starea de sănătate, declarație pe propria răspundere că nu suferă de COVID.

— Elena D., am o programare la domnul doctor B., am ajuns un pic mai devreme. 

— Nicio problemă, spune recepționera cu ochii adânciți în monitor. Cum ați aflat de clinica noastră? 

— De la dom’ doctor A. 

După ce plătește consultația, Elena se așază pe un fotoliu din sala de recepție. La radio cântă Dalida. Paroles, paroles.

— Nu e 8, nu? Că nici n-am apucat să dau cu mopu’, spune o femeie care a apărut dintr-o magazie din spatele recepției. 

— Nu, nu e, dar dă așa, cu doamna, răspunde recepționera. 

Elena are o bănuială că e prea devreme ca doctorul să fi ajuns la cabinet, dar e dispusă să-l aștepte oricât e nevoie, chiar și toată ziua, mai ales că abia a găsit un loc disponibil pe lista lui de programări.

— Haideți, o anunță însă recepționera, apoi o conduce până la cabinet. 

Doctorul o invită să ia loc pe scaunul din fața lui. 

— Ia spuneți, ce vă supără? 

Elena își ține rucsacul în poală, abia își găsește cuvintele, regretă că n-a venit împreună cu soțul ei, dar cu cine să o lase pe Clara. De când a născut, nu și-a mai investit energia în prietenii de altădată, iar bunicii Clarei locuiesc mult prea departe ca să apeleze la ei așa, de pe o zi pe alta. 

Până la urmă, prinde curaj și îi spune doctorului că, de vreo lună, de când nu mai alăptează, simte ceva, ca niște pietricele, la autopalpare. Și înțepături. Apoi îi arată rezultatul de la ultima ecografie, când doctorul A. a avertizat-o că se văd „niște formațiuni suspecte”. 

— Până verific aici, vă puteți pregăti. Ce știți despre elastografie? 

— Am înțeles că e tot un fel de ecografie.

Doctorul nu răspunde, e concentrat la foile din fața lui. Timp în care ea scapă de geacă, de bluză, apoi de sutienul care e cu un număr mai mare, moștenire de dinainte să nască. 

— Vă întindeți pe patul de consultație, cu mâinile sub cap, ca la plajă, spune doctorul și se așază pe scaunul de lângă ea și, cu ajutorul unei sonde, începe să-i întindă un gel incolor pe sâni și pe axile.

Elena ține ochii aproape închiși. 

— O să aveți o senzație de frig, de la gel. 

Doctorul îi mai spune că nodulii de la sânul stâng sunt mai mici și mai deși, iar la dreptul sunt mai puțini, dar mai mari. Pe ecranul aparatului apar puncte roșii și verzi. Noduli elastici. Benigni. Control peste șase luni. Apoi în fiecare an. Extract de mlădițe de zmeură. Mișcare și fructe de mare. 

În drum spre casă, Elena nu-și sună imediat soțul, așa cum i-a promis, ci o ia la pas spre bulevardul Magheru. Nu simte aerul rece care i se așterne pe obraji, nici asfaltul înghețat de sub tălpi. Se oprește la primul supermarket care îi iese în cale. O să cumpere tot ce vrea de la raionul de fructe de mare, indiferent de preț. Pentru că în somn n-o sperie niciun cost. 

Pentru a participa la selecţie, puteţi trimite microficţiuni la adresa florentina@revistadepovestiri.ro. 

Autorul, prin trimiterea materialului, își dă acordul tacit pentru publicarea în Viața Medicală și pe site-ul www.viata-medicala.ro

revista de povestiri partener la Doza de Fictiune Viata medicala

Doza de ficțiune: „Timp” de Cristina Munteanu  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe