Newsflash
ACTUALITATE Știri

Evenimentul „Canapeaua ROZ” atrage atenția asupra incidenței cancerului de sân

de Florentina Ionescu - sept. 28 2023
Evenimentul „Canapeaua ROZ” atrage atenția asupra incidenței cancerului de sân

O analiză a unei clinici private arată că două din zece paciente diagnosticate cu cancer mamar au sub 49 de ani. Dintre acestea, un sfert au mai puțin de 39 de ani.

La fiecare 20 de femei diagnosticare cu cancer la sân, una dintre paciente nu a împlinit încă 39 de ani. Cele mai multe cazuri de cancer mamar (puțin peste 28%) se înregistrează în categoria de vârstă 60-69 de ani, urmată de femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani (24%). Acestea sunt concluziile unei analize realizate pe un număr de peste 3.000 de paciente ale unei clinici private din România, în ultimii cinci ani. 

Ce știm și ce nu știm despre cancerul mamar 

Sub motto-ul „el nu alege. TU, DA!”, femeile din București sunt invitate și anul acesta pe Canapeaua ROZ, să discute împreună cu medici, pacienți, psihologi și alți specialiști despre „ce știm și ce nu știm despre cancerul la sân”. 

„Cancerul mamar diagnosticat tot mai frecvent înainte de 40 de ani este o realitate care îngrijorează specialiștii din întreaga lume. Recunoașterea timpurie a semnelor și a modalităților de diagnosticare precoce, precum și accesul la informații adecvate, pot transforma o luptă aparent insurmontabilă într-o călătorie spre vindecare. Este responsabilitatea noastră, ca societate, să ne asigurăm că fiecare femeie, indiferent de vârstă, are instrumentele necesare pentru a face față acestei provocări”, a spus Delia Grigoroiu, fondator al Asociației R.O.Z și supraviețuitoare. 

Aflat la cea de a doua ediție, evenimentul „Canapeaua ROZ” are drept scop o discuție deschisă, într-un spațiu public, despre prevenirea, diagnosticarea și lupta împotriva cancerului mamar. 

Evenimentul este organizat în zilele de 27, 28 și 29 septembrie, în incinta ParkLake Shopping Center, în intervalul 16:30 - 18:30. Spațiul dedicat din centrul comercial se va transforma într-un spațiu ROZ, deschis pentru pacienți, medici, jurnaliști, dar și oameni care nu s-au confruntat niciodată cu un diagnostic oncologic. Agenda evenimentului este pusă la dispoziție de organizatori la acest link: asociatiaroz.ro/canapeaua-roz.

„Într-o lume în continuă evoluție, este esențial să punem accent pe educarea tinerei generații despre riscurile cancerului mamar. Este mai mult decât o misiune medicală. Este un apel la protejarea viitorului și a speranțelor fiecărei femei. Prin informare și detectare precoce, putem transforma teama în putere și incertitudinea în înțelegere. Anul acesta, punem la dispoziția participanților un ghid simplu și ușor de înțeles, despre screeningul pe categorii de vârstă, acesta fiind și subiectul primei zile de discuții pe Canapeaua ROZ”, a declarat Alina Comănescu, fondator al Asociației „Sănătate pentru Comunitate” și navigator de pacienți. 

Cauză de mortalitate la femei 

La nivel mondial, cancerul la sân este al doilea cel mai frecvent tip de cancer și principala cauză de mortalitate prin cancer la femei, reprezentând 685.000 de decese în întreaga lume, în anul 2020, potrivit datelor prezentate în lucrarea „What Is Known about Breast Cancer in Young Women?” (autori Jie Wei Zhu, Parsa Charkhchi, Shadia Adekunte and Mohammad R. Akbari). 

Lucrarea „What Is Known about Breast Cancer in Young Women?” analizează faptul că, la nivel global, cancerul de sân este responsabil pentru unu din patru cazuri de cancer și unu din șase decese prin cancer la femei. Deși cancerul de sân este diagnosticat mai frecvent la femeile în vârstă de 50 de ani sau mai mult, incidența acestei boli la femeile mai tinere este în creștere. În prezent, este a doua cauză de mortalitate cauzată de cancer la femeile cu vârsta până în 39 de ani, la nivel mondial, cu 44.800 de decese pe an. 

„A te confrunta cu un cancer mamar la o vârstă fragedă poate fi copleșitor și înfricoșător. Cu toate acestea, datorită resurselor adecvate și a sprijinului comunității, nicio femeie nu trebuie să parcurgă această luptă singură. Diagnosticarea precoce nu este doar o procedură medicală; este un angajament față de speranță, reziliență și posibilitatea unei vieți cât mai aproape de normalitate. Pe lângă recomandări și sfaturi venite de la specialiști în domeniu, cu privire la screening, tratament și viața după cancer, anul acest, oferim participantelor, atât celor care ne urmăresc online, cât și celor care aleg să vină alături de noi în ParkLake, douăzeci de ecografii mamare”, a spus Cătălina Dinu, fondator al Asociației „Împreună pentru Viață” și supraviețuitoare. 

Despre proiect 

Canapeaua ROZ este un proiect realizat de Asociația R.O.Z. (Răbdare, Optimism și Zâmbet), Asociația „Sănătate pentru Comunitate” și Asociația „Împreună pentru Viață”. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.facebook.com/events/1293707837945783

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe