Newsflash
Internaționale

IRM, o metodă eficientă pentru femeile cu sâni denși

de Florentina Ionescu - oct. 1 2021
IRM, o metodă eficientă pentru femeile cu sâni denși

Un articol publicat de oamenii de știință în „Oxford University Press” arată că în cazul femeilor cu o densitate mare a sânilor, imagistica prin rezonanță magnetică nucleară reprezintă o metodă eficientă pentru depistarea cancerului mamar, din punct de vedere al costurilor.

Lucrarea, publicată în „Journal of the National Cancer Institute”, indică faptul că imagistica prin rezonanță magnetică nucleară este o metodă cost-eficientă pentru detectarea cancerului de sân la acele femei care au sânii foarte denși, densitate stabilită de mamografie. 

IRM studiu depistare cancer mamar costuri eficienta
Fotografie creată de Anna Tarazevich, de la Pexels

 

Aproximativ 10% dintre femei au sânii extrem de denși, iar ghidurile actuale de screening nu recomandă teste suplimentare de imagistică decât în cazul în care există un istoric familial de boală sau un risc genetic de cancer mamar. Astfel, femeile care au o densitate foarte mare a sânilor se confruntă cu două probleme: au un risc ridicat de a dezvolta cancer mamar, iar mamografia de screening tinde să fie inexactă în cazul lor, în ceea ce privește depistarea cancerului de sân, scrie medicalxpress.com.

Sursa citată amintește că strategiile de screening prin imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sunt mai bune în detectarea cancerului mamar la această categorie de femei. Chiar și așa, IRM este o metodă mult mai scumpă de imagistică, iar multe paciente nu își permit aceste costuri.

În raportul publicat în „Journal of the National Cancer Institute”, autorii au folosit date dintr-un studiu clinic mare pe tema cancerului de sân, realizat pe femeile din Țările de Jos, precum și alte abordări stabilite, pentru face predicții în privința prognosticului de cancer mamar, pentu a examina eficacitatea din punct de vedere al costurilor în ce privește includerea IRM pe lângă screeningul prin mamografie la femeile cu sânii denși.

Pentru această analiză amplă, autorii au simulat mai multe strategii de screening, cu intervale de timp variate, care au inclus și mamografia făcută în scop de screening cu IRM, la fiecare 2 ani, în comparație cu mamografia ca atare, la fiecare 2 ani, strategii care au făcut parte din studiul clinic care includea femeile din Țările de Jos.

Rezultatele principale ale studiului au fost că screeningul la fiecare 2 ani pentru cancerul mamar doar prin mamografie a rezultat în cele mai mici vosturi totale și în cel mai scăzut impact asupra supraviețuirii. Adăugând, însă, examinarea IRM la fiecare 2 ani, experții au observat alte rezultate: costuri mai ridicate, dar nu și un câștig mai mare în ceea ce privește calitatea vieții în restul anilor.

Majoritatea strategiilor care includeau doar mamografia ca metodă de screening au fost inferioare, din cauza sensibilității scăzute a mamografiei, în comparație cu IRM în cazul femeilor cu sânii denși.

Chiar și așa, alternarea mamografiei și a investigației IRM la fiecare 2 ani a fost cea mai eficientă strategie. Prelungirea intervalelor de timp a rezultat în costuri totale mai scăzute, și doar câteva cancere nu au fost detectate la screening, arată sursa citată mai sus.

Autorii au concluzionat că examinările prin IRM la fiecare 4 ani au avut cel mai scăzut cost incremental, dar și screeningul bazat doar pe IRM, la fiecare 3 ani, a fost o variantă acceptabilă din punct de vedere al eficacității costurilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe