Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu: În România, 37% din teleconsultații sunt urmate de prescripție de antibiotic

de Florentina Ionescu - mar. 16 2022
Dr. Mihai Craiu: În România, 37% din teleconsultații sunt urmate de prescripție de antibiotic

Medicul Mihai Craiu a explicat pe pagina sa oficială, Spitalul Virtual pentru Copii, că în România în continuare se prescriu prea multe antibiotice pentru infecțiile acute respiratorii.

Odată cu pandemia s-a schimbat ceva major în medicină, la nivel global. Numărul de consultații de telemedicină a crescut în SUA de 63 de ori (52,7 milioane în 2020 față de 840.000 în 2019), a scris medicul Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, citând studii de specialitate. 

mihai-craiu-vm

Această creștere a dus și la creșterea comportamentului „defensiv” al medicului ce practică telemedicina, scrie el. Astfel, medicii în SUA au prescris mult mai ușor antibiotice în scenariul bolilor respiratorii, afirmă dr. Mihai Craiu:

„De două ori mai mult decât în cazul acelorași boli respiratorii, evaluate direct, de medicul din serviciul de urgențe. Dar aș vrea să rețineti cifrele, ca să întelegeți pericolul care ne paște pe toți în România... 37% din consultațiile de telemedicină, ce au evaluat pacienți cu infecții acute respiratorii, au fost urmate de o prescripție de antibiotic și doar 18% din consultațiile directe, la spital. Cum vi se par aceste cifre? Credeți că telemedicina poate fi o soluție pentru România?”

Totodată, dr. Mihai Craiu, care este medic primar pediatrie cu supraspecializare în pneumologie pediatrică, a precizat că:

„Antibioticele se prescriu, încă, în exces in țara noastră. Si asta va duce la creșterea impactului pentru fiecare dintre noi. Suntem deja confruntați cu riscul de a face infecții cu germeni multirezistenți chiar și în comunitate, nu numai în spital. Din păcate antibioticele sunt percepute eronat drept panaceu pentru bolile acute respiratorii”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe