Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Mihai Craiu: recomandări în lupta cu boala mână-picior-gură

de Florentina Ionescu - iul. 8 2024
Dr. Mihai Craiu: recomandări în lupta cu boala mână-picior-gură

Pentru a avea parte de o vacanță liniștită, medicul pediatru Mihai Craiu vine cu câteva recomandări pentru părinți - în situația în care copiii lor suferă de boala mână-picior-gură.

Pe pagina de Facebook pe care o administrează, Spitalul Virtual pentru Copii, medicul Mihai Craiu a oferit recent o serie de informații extrem de utile cu privire la boala mână-picior-gură.

Este foarte probabil ca părinții să se confrunte zilele acestea cu o maladie care să provoace multe neplăceri. 

„Este vorba despre boala mână-picior-gură (HFMD - hand-foot-and-mouth disease) care este probabil cea mai contagioasă dintre bolile vacanței de vară. Boala este produsă de enterovirusuri non-poliomielitice, cum ar fi Coxsackie A16, A6 sau Enterovirus 71”, a explicat doctorul Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii

Cel mai frecvent, maladia apare la copiii mici, deoarece se transmite ușor prin contact apropiat dacă regulile de igienă nu sunt respectate cât mai strict. 

Planul de luptă împotriva acestei boli este simplu, arată dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu- Rusescu” (INSMC) din București. 

Primul pas este izolarea copilului bolnav. „Circa o săptămână contagiozitatea este extrem de mare. Nu îl ducem la piscină, nu merge la locuri de joacă în prezența altor copii, evităm contactul direct în familie, pe cât posibil. Deoarece și frații/surorile cu vârstă mai mare pot face boala. Chiar și adulții ce nu respectă strict regulile de igienă (mai ales la baie, masă sau schimbat pamperși) pot face boala. Chiar dacă au avut-o în trecut”, afirmă doctorul Craiu. 

Al doilea pas este combaterea febrei și a durerilor intense cu paracetamol sau ibuprofen. 

„Pare mai ușor de folosit un supozitor, căci durerile din gât fac copilul să refuze înghițitul. Dacă nu avem succes deloc atunci facem împachetări sau băi hipotermizante... cu precauțiile menționate privind infectarea adultului ce îngrijește acest copil”, a adăugat acesta. 

Al treilea pas este cel legat de hidratare care poate fi făcută cu orice fluid. 

„Deoarece leziunile orale fac masticația dificilă, iar alimentele aspre, acre sau sărate agravează durerea locală este util să ne concentrăm doar pe lichide. Cel mai bun fiind laptele matern pentru sugari. Nu contează ce acceptă să bea, atâta vreme cât bea ceva copilul”, recomandă dr. Mihai Craiu. 

În etapa următoare este importantă reducerea durerii locale folosind spray-uri bucale ce „sigilează” aftele, creând un strat protector local cu rol analgezic. 

Nu în ultimul rând, medicul pediatru le recomandă părinților să aibă multă răbdare, pentru că partea grea a bolii durează: 

„Din păcate sunt copii care au o săptămână întregă febră mare și stare proastă. Nu vă grăbiți cu antibioticele după 3-4 zile de febră! Categoric nu fără un nou consult și fără analize!”. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/boy-suffering-hand-foot-mouth-disease-2202945645

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe