Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu despre utilizarea dexametazonei nebulizate

de Florentina Ionescu - iun. 29 2022
Dr. Mihai Craiu despre utilizarea dexametazonei nebulizate

Medicul pediatru Mihai Craiu revine la subiectul său „favorit” de controversă, tratamentul maladiilor respiratorii cu dexametazonă nebulizată.

Pe pagina de Facebook pe care o administrează, Spitalul Virtual pentru Copii, dr. Mihai Craiu a explicat de ce nu trebuie folosită fiola de dexametazonă injectabilă pentru a crea dexametazonă nebulizată. 

nebulizare
Foto: Pixabay

 

„Trebuie să ne uităm la dovezi și la protocoale, înainte de a face improvizații periculoase. Într-o postare veche, ante-pandemică, vorbeam despre ineficiența și inadecvarea acestei practici (dexametazonă nebulizată n.red.). (...) Față de cele notate acolo aș mai adăuga că nici la cai (cum scriam atunci) nu mai sunt dovezi de eficacitate ale acestei abordări”, a scris medicul Mihai Craiu pe o rețea socială, citând un articol din 2021.

Dacă există unele (rare) sugestii de utilizare a dexametazonei nebulizate, atunci acestea au legătură, mai degrabă, cu specialitatea ORL și nu cu plămânii, atrage atenția medicul pediatru de la INSMC.

„Un articol vechi, de 20 de ani, documentează utilizarea dexametazonei nebulizate în crup (adică în laringită) (...) Mesajul practic pentru părinți - un copil care este atât de puțin bolnav, încât poate să facă tratament acasă, NU are nevoie de nebulizări. Cu atât mai puțin cu dexametazonă! Nu puneți sănătatea copiilor în pericol! Pot să apară efecte adverse grave, mult mai grave decât răceala obișnuită care a generat această recomandare.”, a conchis medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe