Newsflash
Știri

Doina Azoicăi: Ne așteptăm la un număr în creștere de cazuri de COVID-19

de Florentina Ionescu - sept. 25 2020
Doina Azoicăi: Ne așteptăm la un număr în creștere de cazuri de COVID-19

Președintele Societății Române de Epidemiologie, prof. dr. Doina Azoicăi, a avut o intervenție zilele trecute, la un post de televiziune, amintind de faptul că este posibil să se înregistreze un număr crescut de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2.

Dr. Doina Azoicăi, medic primar în epidemiologie, a amintit că nu numai în România se observă un trend de creștere în privința numărului de cazuri de infectări cu coronavirusul SARS-CoV-2.

doina azoicai2
Prof. dr. Doina Azoicăi, alături de prof. dr. Alexandru Rafila

 

În contextul în care în această perioadă au fost deschise școlile, iar unele universități și-au început cursurile, reprezentanta Societății Române de Epidemiologie a declarat la Digi24:

„Chiar dacă se va adopta modelul hibrid și pentru universități, ne așteptăm la înregistrarea unui număr de cazuri care poate să crească, atât în învățământul preuniversitar, cât și universitar”.

Testarea dublă, practicată în unele țări 

Întrebată cum putem diferenția alergiile, răcelile și infecțiile cu virusul SARS-CoV-2 – în ceea ce privește simptomatologia –, dr. Doina Azoicăi a explicat când este cazul ca pacienții să se prezinte la medic în situația unei infecții cu noul tip de coronavirus:

„Da, este o dificultate în acest moment, pentru că într-adevăr suntem în perioada sezonului de viroze, nu neapărat de gripă. Încă nu a fost declarată înregistrarea cazurilor de gripă la acest moment în România. (...) În afară de virusul gripal, sunt alte peste 200 de virusuri respiratorii care pot da o simptomatologie, sigur, mult mai puțin agresivă sau mai evidentă. Dificultatea este importantă și de aceea sunt unele țări care utilizează sau vor utiliza testarea dublă, atât pentru virusul SARS-CoV-2, cât și pentru virusul gripal, pentru a se face diagnosticul diferențial. În principiu, simptomele sunt foarte apropiate, iar simptomul cel mai relevant este febra și catarul respirator, adică prezența secrețiilor nazale, tusea, tusea seacă mai ales, durerile acestea faringiene, starea de astenie și iată că este o dificultate să diferențiem simptomatologia în cazul unei infecții cu SARS-CoV-2 de o infecție virală, ca de exemplu infecție cu virus gripal”.

În ceea ce privește alte afecțiuni care pot da fenomene asemănătoare, ca de exemplu catarul respirator (adică congestii conjunctivale, secreții nazale, tuse iritativă, care nu sunt de cauză infecțioasă), prof. dr. Doina Azoicăi a ținut să explice că:

„La fel, dificultatea este destul de mare și de aceea eu recomand ca la astfel de simptome, trebuie consultat medicul, medicul de familie sau un medic specialist, pentru că el este în măsură să facă diferențierea, să facă o analiză individualizată a cazului pentru a ști dacă merge pe prezumpția de infecție cu un virus respirator, altul decât SARS-CoV-2, sau cu SARS-CoV-2 sau o patologie în afara patologiei acestea infecțioase”.

Pe de altă parte, președintele Societății Române de Epidemiologie a amintit că există și simptome digestive care pot să inducă în eroare medicul și să ducă la o întârziere a diagnosticului.

„Simptome digestive pot să apară și în infecția cu SARS-CoV-2 sau chiar în infecția gripală, depinde de tulpina de virus gripal, de tipul virusului. De aceea, trebuie să facem apel la opinia medicului, care va ști să dirijeze și să orienteze evaluarea persoanei respective”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe