Newsflash
Știri

Senzor ce monitorizează umplerea vezicii urinare

de Florentina Ionescu - mai 3 2024
Senzor ce monitorizează umplerea vezicii urinare

Anumite patologii duc la afectarea conexiunii între vezica urinară și creier. Un senzor implantabil ar putea ajuta, în viitor, în această problemă.

Persoanele care au suferit leziuni ale măduvei spinării sau care sunt afectate de spina bifida nu mai au senzaţia de vezică plină. Plecând de la ideea de a-i ajuta pe acești pacienţi care, de regulă, sunt nevoiţi să poarte catetere urinare, o echipă de oameni de știinţă de la Universitatea Northwestern și-a propus să dezvolte o alternativă.

Rezultatul este un senzor moale, subţire, flexibil, ce poate fi atașat, pe cale chirurgicală, la nivelul peretelui extern al vezicii urinare. De fapt, mai mulţi astfel de senzori sunt amplasaţi pe organ. Ei comunică wireless cu un telefon inteligent și monitorizează umplerea vezicii pe baza efectului de „strain”, a tensiunii înregistrate la nivelul senzorilor.

Pe măsură ce vezica se umple cu urină și își mărește volumul, senzorii se măresc odată cu ea. Fiecare senzor produce un semnal în lanţ, transmis prin bluetooth către o aplicaţie de pe telefonul pacientului. Aplicaţia îi permite astfel să monitorizeze umplerea vezicii urinare. Informaţiile de pe aplicaţie pot fi accesate, la distanţă, și de medicul curant.

Deocamdată, studiul, de mici dimensiuni, a fost realizat pe primate. Tehnologia de la baza senzorului a oferit rezultate pe o perioadă de opt săptămâni. În prezent, oamenii de știinţă lucrează la o metodă de a stimula vezica urinară pentru a induce urinarea „la cerere”.


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/bladder-fullness-sensor/
Foto: https://news.northwestern.edu/stories/2024/03/gotta-go-new-bladder-device-lets-you-know/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe