Newsflash
Știri

Cât poate dura imunitatea după COVID-19

de Florentina Ionescu - nov. 27 2020
Cât poate dura imunitatea după COVID-19

Mecanismul acestei imunităţi post­infecţioase are legătură cu celulele T, după cum ne-a explicat conf. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societăţii Române de Epidemiologie (SREPI).

 În 17 noiembrie, reprezentanţi ai Institutului de Alergologie și Imunologie „La Jolla” din Statele Unite au comunicat în New York Times că, în urma studiilor efectuate, au stabilit că rolul cel mai important în imunitatea postinfecţioasă în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2 îl au celulele T. „Asta ne arată că acea scădere a titrului de anticorpi care se înregistrează la cinci, șase, șapte luni după infecţie la diverși pacienţi nu este relevantă pentru pierderea imunităţii postinfecţioase, ei [cercetătorii] precizând că datorită intervenţiei celulelor T, practic imunitatea postinfecţioasă poate să fie de lungă durată, chiar multidecenială. Adică pe zeci de ani”, a declarat vicepreședintele SREPI pentru Viaţa Medicală. Acest lucru schimbă în mod semnificativ datele problemei din această perspectivă a imunităţii.

Emilian-Popovici

 Celule T și formele grave ale bolii

        Cercetătorii americani precizează că aceste celule T, mai precis deficitul înregistrat la nivelul acestor celule, sau al performanţei lor, ar fi responsabil de formele grave de boală COVID-19 care apar la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Conf. dr. Emilian Popovici subliniază că, prin analogie, putem să ne dăm seama că și formele grave care sunt raportate la vârste mai tinere sau chiar semnificativ mai tinere și la care nu există comorbidităţi apar tot pe fondul unui deficit înregistrat la nivelul celulelor T sau la nivelul performanţei lor.

        Practic, concluzionează medicul epidemiolog, celulele T au rol determinant în imunitatea postinfecţioasă și nu anticorpii, în timp ce la imunitatea postvaccinală rolul determinant îl au anticorpii: „Deci sunt două chestiuni într-un fel distincte, și asta ne poate da încredere și în performanţa vaccinurilor anti-COVID, ca și durată a imunităţii postvaccinale”.

 

„Stabilirea legăturii dintre deficitul de performanță al celulelor T și apariția formelor grave de boală COVID-19 poate duce și la punerea la punct a unor terapii orientate pe această direcție”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe