Newsflash
ACTUALITATE Știri

Peste 56.000 de cazuri de rujeolă în Europa, în primele 3 luni din 2024

de Magdalena Tănăsescu - mai 29 2024
Peste 56.000 de cazuri de rujeolă în Europa, în primele 3 luni din 2024

Numărul cazurilor de rujeolă din întreaga Europă continuă să crească „vertiginos”, numai în primele trei luni ale acestui an fiind înregistrate 56.634 de cazuri și patru decese.

Potrivit UNICEF, cazurile au fost raportate oficial în 45 din cele 53 de ţări din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în primele trei luni din acest an. Pe parcursul lui 2023, un număr de 61.070 de cazuri şi 13 decese au fost raportate de 41 de ţări.

Conform datelor OMS, în anul 2023 au fost înregistrate în România 3.497 de cazuri de rujeolă şi trei decese cauzate de această boală, reprezentând un sfert din decesele consemnate în regiune. În perioada ianuarie - martie 2024 s-au înregistrat 1.359 de cazuri şi două decese, jumătate din decesele provocate de rujeolă în Europa.

„Rujeola are un efect devastator asupra sănătăţii copiilor, copiii mici fiind cei mai expuşi riscului de complicaţii grave. Ratele ridicate de spitalizare şi slăbirea de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor îi fac pe aceştia mai vulnerabili la alte boli infecţioase. Mai mult de jumătate dintre cei care au contractat rujeola în Regiunea Europeană a OMS în 2023 au fost spitalizaţi, ceea ce ilustrează consecinţele grave asupra persoanelor, familiilor şi sistemelor de sănătate”, se arată în comunicatul UNICEF, preluat de Agerpres.


Aproape jumătate din cazurile raportate în 2023 au apărut în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani, reflectând o creştere a numărului de copii care au pierdut vaccinările de rutină împotriva rujeolei şi a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare în timpul pandemiei COVID-19.  

UNICEF menţionează, totodată, că se înregistrează o creștere a cazurilor de rujeolă la nivel mondial. 

„În 2023, s-au înregistrat peste 300.000 de cazuri de rujeolă la nivel mondial, iar cifrele raportate până acum în 2024 indică faptul că totalul va egala sau va depăşi cifrele din anul anterior”, se mai spune în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe