Newsflash
Internaționale

Speranța de viață a scăzut în 2020 în statele Uniunii Europene - Care este situația României

de Florentina Ionescu - apr. 9 2021
Speranța de viață a scăzut în 2020 în statele Uniunii Europene - Care este situația României

Ultimele date disponibile sugerează că speranța de viață a stagnat sau chiar a intrat în declin în ultimii ani în mai multe state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit EUROSTAT, ca urmare a pandemiei de COVID-19 din anul 2020, speranța de viață la naștere a scăzut în vasta majoritate a statelor membre UE, potrivit datelor disponibile referitoare la 2020.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Spania (minus 1,6 ani, în comparație cu 2019) și Bulgaria (minus 1,5 ani), urmate de Lituania, Polonia și România (toate aceste țări având minus 1,4 ani). 

speranta de viata la nastere eurostat
Sursa

Potrivit sursei citate, bărbații au fost ceva mai afectați în majoritatea statelor membre ale UE, potrivit datelor disponibile pentru 2020, iar cele mai mari scăderi în privința speranței de viață au fost înregistrate în Bulgaria (minus 1,7 ani), Letonia și Polonia (cu minus 1,5 ani), precum și Spania și România (ambele cu minus 1,4 ani).

Speranța de viață la naștere este numărul mediu de ani pe care un copil nou-născut i-ar trăi dacă este supus condițiilor actuale de mortalitate (ratele de deces observate pentru perioada actuală) pentru restul vieții sale.

Acest lucru înseamnă că valorile estimate mai sus pentru speranța de viață în anul 2020 s-ar aplica dacă condițiile de mortalitate observate în 2020, inclusiv pandemia de COVID-19, vor dura toți anii următori, până la extincția cohortei născute în 2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe