Newsflash
Știri

România: Rata mortalității evitabile prin prevenție – a treia cea mai ridicată din UE

de Dorina Novac - apr. 12 2023
România: Rata mortalității evitabile prin prevenție – a treia cea mai ridicată din UE

Conform unui studiu la nivel european, rata mortalității evitabile prin prevenție și a mortalității prin cauze tratabile, poziționează România în top trei.

Specialiștii din domeniul sănătății spun că există o nevoie urgentă de a îmbunătăți promovarea prevenției, a îngrijirii personale și a unui stil de viață sănătos.

statistici

„Presiunea generalizată pe sistemul medical și accesul uneori greoi la specialiștii din domeniul sănătății pot duce la agravarea bolilor și la costuri mai mari cu tratamentele medicale. Îngrijirea personală și creșterea nivelului de educație în domeniul sănătății în rândul publicului, reprezintă soluții pe termen lung astfel încât oamenii să poată lua decizii cu privire la sănătatea lor la momentul potrivit, având informațiile corecte la dispoziție”, a declarat Cătălin-Dragoș Crânguș, country manager Haleon România.

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că peste 80% dintre bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și cazurile de diabet zaharat, precum și 40% dintre cancere ar putea fi evitate prin utilizarea corespunzătoare a măsurilor de prevenție.

Citește și: Rata mortalității prin cancer în România, cu 48% peste UE

Punerea accentului pe îngrijirea personală ar putea contribui la rezolvarea crizei din sistemele de sănătate europene, potrivit cercetărilor prezentate într-o nouă Cartă Albă, „Redefinirea îngrijirii personale în Europa”, comandată de Haleon, lider mondial în domeniul sănătății consumatorilor.

În luna martie, la Parlamentul European de la Bruxelles, a avut loc o masă rotundă în care s-au discutat rezultatele acestei cercetări, realizată de consultanții în domeniul științelor vieții și sănătății de la Vintura.

Întâlnirea a fost găzduită de Stelios Kympouropoulos, membru al Parlamentului European (Partidul Popular European, Grecia), iar printre experții prezenți la eveniment s-au numărat Kristine Sorensen, director fondator, Global Health Literacy Academy, Ema Paulino, președinte al Asociației Naționale Portugheze de Farmacie, Prof. Lieven Annemans, profesor de economie sanitară, Universitatea din Ghent și Prof. Stephan Van den Broucke, Institutul de Cercetare în Psihologie, Université Catholique de Louvain, Belgia.

„Extinderea rolului farmaciștilor, pornind de la statutul lor de consilieri de încredere ai comunități, când vine vorba de sănătate, promovarea accesului incluziv la îngrijirea personală cu ajutorul experților, prin coordonarea activității profesioniștilor din domeniul sănătății, utilizarea de noi tehnologii și dezvoltarea de scheme financiare care să asigure accesul la soluții medicale pentru cei cu venituri mici și/sau boli cronice sunt câteva dintre recomandările reieșite în urma proiectului”, a menționat Cătălin-Dragoș Crânguș, country manager Haleon România.

Printre provocările actuale în materie de asistență medicală se numără:

 • Aproximativ 30% din populația europeană va depăși vârsta de 65 de ani până în 2050
 • În această grupă de vârstă, 37% vor avea cel puțin două afecțiuni cronice
 • Europa are în prezent un deficit de 50.000 de medici4
 • Creșterea costurilor tratamentelor
 • Experiența COVID-19

Multe dintre aceste provocări pot fi abordate în mod eficient printr-o strategie centrată pe individ, care pune în prim plan creșterea accesului la farmaciști și creșterea cunoștințelor populației în domeniul sănătății.

„Adoptarea pe scară largă a îngrijirii personale se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv cu un nivel scăzut de educație pentru sănătate, în Europa. De exemplu, 80% dintre europeni acceptă că este responsabilitatea lor să își gestioneze propria sănătate și sunt dispuși să o facă, însă doar 20% se simt foarte încrezători în acest sens. Haleon crede că farmaciștii sunt un instrument fundamental în promovarea practicilor de îngrijire personală în comunitate, deoarece aceștia joacă deja un rol esențial, zi de zi, în consilierea oamenilor cu privire la sănătate și bunăstare. Trebuie să facem cu toții mai mult pentru a-i ajuta. Carta Albă dedicată îngrijirii personale este rezultatul unor discuții detaliate cu mai mulți experți, din diferite domenii. Carta cuprinde zece recomandări de politici publice care pot fi implementate pentru depășirea acestor bariere și care ar putea să ofere oamenilor resursele necesare pentru a gestiona deciziile cu privire la îngrijirea personală, pentru ei și pentru cei apropiați”, a declarat Filippo Lanzi, președinte EMEA & LatAm, Haleon.

Filippo Lanzi

Ca parte a proiectului, cercetarea a fost prezentată și discutată oficial cu profesioniștii din domeniul sănătății, cadrele universitare, industria, politicienii și asociațiile de consumatori și pacienți la nivel european și național în cadrul unor mese rotunde.

Prin aceste activități s-a identificat o viziune comună asupra modului de abordare a provocărilor cu care se confruntă sistemele europene de sănătate legate de prevenție, stil de viață sănătos și gestionarea sănătății.

De asemenea, s-au desprins trei priorități clare:

 • Extinderea rolului farmaciștilor
 • Creșterea nivelului de educație pentru sănătate
 • Asigurarea accesului incluziv la îngrijirea personală.

Întreaga Cartă Albă – Redefinirea rolului îngrijirii personale în Europa – este disponibilă AICI.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe