Newsflash
Internaționale Știri

Un studiu britanic dezvăluie ce rase de câini au o speranță de viață mai mare

de L. Budin - feb. 2 2024
Un studiu britanic dezvăluie ce rase de câini au o speranță de viață mai mare

Cercetătorii au analizat datele colectate de la peste o jumătate de milion de câini din Marea Britanie.

Câinii de talie mică şi cu botul lung, cum ar fi ogarul whippet şi teckelul pitic, trăiesc mai mult decât rasele mai mari şi cu chip aplatizat, cum ar fi buldogii englezi, arată un studiu britanic publicat în Scientific Reports.

Este prima cercetare care analizează speranța de viaţă în funcţie de o gamă largă de factori -  sexul cățelului, rasă, mărime, forma feţei - , a declarat Kirsten McMillan, autor principal al studiului, citat de AFP și Agerpres.

Un mascul de talie medie cu chip plat cum este buldogul englez are un risc de aproape trei ori mai mare de a trăi mai puţin decât o femelă de talie mică şi cu bot alungit, cum ar fi un teckel pitic sau un ogar italian”, a declarat Kirsten McMillan. 

Pentru cele peste 150 de rase din Marea Britanie studiate, s-a constatat că speranța medie de viaţă este de 12,5 ani. Câinii cu cea mai lungă speranţă de viaţă sunt Lancashire Heeler (15,4 ani), spanielii tibetani (15,2 ani) şi teckelii pitici (14 ani). Femelele au tendinţa de a trăi ceva mai mult decât masculii, cu o speranţă de viaţă de 12,7 ani faţă de 12,4 ani. 

Botul scurt al câinilor cu faţă plată - care fac parte din rasele brahicefalice -  îi face să semene mai mult cu bebeluşii umani, de aceea sunt deosebit de apreciați. S-a dovedit însă că această caracteristică anatomică le provoacă patrupedelor probleme respiratorii majore. 

Rezultatele studiului au evidenţiat o adevărată „criză de sănătate” în rândul câinilor brahicefalici, a declarat Dan O’Neill, preşedintele organizaţiei Brachycephalic Working Group.

Este crucial ca publicul să acorde prioritate mai degrabă sănătăţii animalului decât aspectelor pe care le consideră că ar fi «drăgălașe»”, a subliniat Dan ONeill.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe