Newsflash
Internaționale

Risipa alimentară pe cap de locuitor, în 2020, în UE, a fost de 127 de kilograme

de Florentina Ionescu - oct. 25 2022
Risipa alimentară pe cap de locuitor, în 2020, în UE, a fost de 127 de kilograme

Eurostat a dat publicității astăzi statisticile referitoare la risipa alimentară la nivelul statelor din Uniunea Europeană.

Astfel, cantitatea de alimente aruncate ajunge la 127 de kilograme pe locuitor al Uniunii Europene (UE) în anul 2020, se arată pe site-ul europa.eu.

În 2020, primul an al pandemiei de COVID-19, aproape 127 de kilograme de alimente per cap de locuitor au fost risipite în țările UE. Gospodăriile au generat 55% din risipa alimentară, fiind responsabile de 70 de kilograme per cap de locuitor. Restul de 45% au fost alimente risipite generate într-o poziție mai mare în lanțul de aprovizionare cu produse alimentare. 

Studiu: românii se simt neimportanți și sunt perfecționiști 

alimente si risipa alimentara
Fotografie de la Ron Lach : https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-varza-fructe-8466654/

 

Această informație provine de la primul raport de monitorizare a risipei alimentare la nivelul Uniunii Europene, publicat astăzi de Eurostat. Articolul prezintă o serie de rezultate utile dintr-un articol și mai detaliat referitor la aceste statistici.

Rezolvarea problemei risipei alimentare rămâne în continuare o provocare atât în UE, cât ș la nivel global. Eurostat arată că risipa alimentară este de aproape două ori cantitatea de alimente risipite ce provin din sectoarele producției primare și din sfera fabricării de produse alimentare și băuturi (14 kg și 23 kg pe cap de locuitor; 11% și, respectiv, 18%), sectoare în care există strategii pentru reducerea risipei alimentare.

Restaurantele și serviciile ce au în vedere alimentele sunt responsabile de 12 kg de alimente aruncate per persoană (9%), în vreme ce retailul și alte sectoare de distribuire a alimentelor au fost sectoarele cu cele mai mici cantități de alimente aruncate (9 kg, 7%). Cu toate acestea, impactul carantinei în pandemia de COVID-19 asupra acestor două sectoare este încă analizat. 

eu comisia europeana risipa alimentara
Sursa: Eurostat

 

Conceptul de risipă alimentară include atât componentele comestibile, cât și cele necomestibile ale alimentelor, precum și orice lichid care este tratat într-o unitate de deșeuri înainte.

Din păcate, pentru țări precum Belgia, Letonia, Malta și România nu există date disponibile referitoare la risipa alimentară. Pentru Cehia, Lituania, Portugalia și Suedia, datele din statistica Eurostat sunt estimate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe