Newsflash
ACTUALITATE Știri

Aproape 50% dintre femeile care lucrează, mai stresate decât anul trecut

de Magdalena Tănăsescu - mai 21 2024
 Aproape 50% dintre femeile care lucrează, mai stresate decât anul trecut

Față de anul trecut, jumătate dintre femeile care lucrează se confruntă cu un nivel de stres mai mare, 16% fiind nevoite să-și schimbe în 2023 locul de muncă din cauza salariilor nesatisfăcătoare.

Schimbarea locului de muncă a survenit în principal din cauza salariilor nesatisfăcătoare, dar şi pe fondul unui echilibru precar între viaţa profesională şi cea personală şi al lipsei de flexibilitate în privinţa programului de lucru.

Un procentaj de 49%, în creştere faţă de 2023, declară că angajatorii nu le susţin în eforturile de a-şi echilibra raportul dintre responsabilităţile profesionale şi angajamentele din viaţa personală.

Dintre participantele la studiu, doar 7% estimează că vor păstra relaţia cu actualul angajator mai mult de cinci ani, datorită oportunităţilor de învăţare şi dezvoltare, potenţialului de a avansa în carieră sau echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională.

Datele reies din studiul Deloitte Women @ Work 2024 realizat la nivel global, studiu care evidenţiază și scăderea la un sfert a proporţiei femeilor care susţin că sunt epuizate, de la peste o treime în 2023 şi de la aproape jumătate în 2022.

Concret, doar una din zece participante la studiu susţine că poate discuta deschis cu managerul său despre raportul dintre viaţa personală şi activitatea profesională. Aproape toate femeile (95%) se tem că, dacă ar solicita sau ar profita de avantajele programului flexibil de lucru, şi-ar reduce şansele de promovare.

Legat de angajamentele din viaţa privată, deşi majoritatea femeilor participante la studiu lucrează cu normă întreagă (88%), lor le revine şi responsabilitatea principală pentru creşterea copiilor (50%), chiar şi în cazul celor care câştigă mai mult decât partenerul.

„Concluziile studiului indică faptul că angajatorii trebuie să ţină cont, în elaborarea politicilor de personal, de particularităţile existente în cazul femeilor...România este pe drumul cel bun din acest punct de vedere, având în vedere că înregistrează una dintre cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi, de 4,5%, faţă de media europeană de 12,7% (potrivit datelor Eurostat pe 2022), iar proporţia femeilor în funcţii de conducere este în jur de 50%”, a declarat Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte România, şi coordonatorul programului SheXO Club.

Studiul Deloitte Women @ Work 2024, preluat de Agerpres, a fost efectuat în rândul a aproximativ 5.000 de femei din zece ţări din întreaga lume şi prezintă o perspectivă globală asupra experienţelor acumulate de femei în mediul de lucru. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe