Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Soluția re.flex, creată de un startup românesc, poate fi acum decontată în Germania

de Florentina Ionescu - mai 4 2023
Soluția re.flex, creată de un startup românesc, poate fi acum decontată în Germania

Din 2019, aplicațiile digitale de sănătate pot fi compensate de către companiile de asigurări de sănătate din Germania.

Printre soluțiile deja aprobate în Germania se numără o aplicație inovatoare de kinetoterapie digitală, dezvoltată de un startup românesc. 

Cu toate acestea, medicii români, spre deosebire de colegii lor germani, nu pot încă să o prescrie compensat pacienților români. Potrivit experților care au participat la o masă rotundă organizată de EIT Health, parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, în următorii doi ani există o mare oportunitate de a valorifica inovația în domeniul sănătății din România, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Citiți și: Evenimente organizate de EIT Health, pentru a discuta despre sănătatea digitală 

Modelul german

În 2019, legea germană privind asistența medicală digitală a introdus o nouă abordare a accesului pe piață pentru aplicații digitale de sănătate fiabile și sigure. Legislația și-a propus să selecteze soluțiile cu beneficii clinice dovedite din cele peste 400.000 de aplicații de sănătate și wellness. 

HIP replacement

De atunci, aplicațiile digitale din sănătate au putut să devină o nouă metodă terapeutică, numită terapie digitală (DTx). Soluțiile DTx pot fi acum prescrise de medicii germani și rambursate de plătitorii publici, în mod similar cu medicamentele și tratamentele tradiționale.

Includere într-un catalog DiGA

O soluție DTx trebuie să fie supusă unei evaluări amănunțite înainte de a putea fi aprobată ca aplicație de sănătate digitală (Digitale Gesundheitsanwendungen, DiGA).

Dacă se îndeplinesc cerințele legate de siguranță, funcționalitate, calitate, protecția datelor, securitatea datelor și interoperabilitate, acestea sunt eligibile pentru evaluarea conformității și includere într-un catalog DiGA, gestionat de de Agenția Federală Germană pentru Medicamente și Dispozitive Medicale.

Efectele terapeutice ale DTx pot fi apoi demonstrate în două moduri: printr-o monitorizare rapidă de 12 luni sau dacă dezvoltatorul aduce dovezi cum ar fi, de exemplu, rezultatele unui studiu clinic.

Când toate criteriile sunt îndeplinite, soluția digitală intră în sistemul de asistență medicală și poate fi rambursată de către toți asigurătorii de sănătate din Germania. 

back

O poveste de succes române ască în Germania

Până acum, aproximativ 40 de soluții DTx au fost introduse în catalogul DiGA din Germania. Un exemplu relevant este si soluția terapeutică numită re.flex, dezvoltată de startupul român Kineto Tech Rehab.

Re.flex este un asistent digital pentru kinetoterapie musculoscheletală, care ajută la tratarea eficientă a durerilor de genunchi. Aplicația oferă pacienților instrucțiuni clare și precise, precum și feedback 3D, cu privire la executarea corectă sau incorectă a exercițiilor, atât acustic cât și vizual. 

reflex1

CEO-ul și cofondatorul Re.flex, Camil Moldoveanu, a început să lucreze la soluție în 2015, după ce a trebuit să treacă prin mai multe intervenții chirurgicale și a urmat luni de kinetoterapie, după o accidentare la genunchi în timpul Campionatului European de Jiu-Jitsu Brazilian. Acum, soluția companiei este pregătită să ajute pacienții la o scară mult mai largă.

Sprijin din partea mai multor programe EIT Health

Produsul, care a primit sprijin din partea mai multor programe EIT Health, este primul aprobat de DiGA care include un element „hardware” în afară de aplicația digitală și este unul dintre primele provenite din afara Germaniei.

Re.flex nu este singura poveste de succes în domeniul inovației în domeniul sănătății din România. De la lansarea EIT Health Hub în România, în colaborare cu FreshBlood HealthTech din Cluj-Napoca în 2018, în total 17 startupuri au primit sprijin din partea EIT Health, atingând o evaluare totală de 53,5 milioane de euro.

Poveștile de succes includ ochelarii .lumen, un „câine ghid digital” pentru nevăzători; Rayscape care își propune să schimbe radiologia prin implementarea unei soluții care implică inteligența artificială; și Stressless, care a dezvoltat un dispozitiv portabil, numit TULLY pentru copiii diagnosticați cu ADHD.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe