Medicul dermatolog Vali Anton le reamintește doamnelor și domnișoarelor, de Ziua internațională a femeii, că vârsta este doar un număr și că pielea frumoasă are o mulțime de aliați.
Totodată, doctorița subliniază că de noi depinde cum ne dorim să arătăm și felul cum ne dorim să arate pielea: „În mâinile noastre sunt pielea, corpul și trăirea noastră. Trebuie să ne știm valoarea, să știm ce putem și să știm că putem – și mai alers că suntem capabile!”.
La sfârșitul lunii trecute i-am propus doctoriței Vali Anton, specialist în dermato-venerologie, de la Enayati Medical City, să vorbim despre frumusețe, trucuri de skincare și mai ales cum putem avea grijă de pielea noastră. Am rugat-o să elaboreze o listă cu câteva recomandări pentru femei, pentru a le aminti cât de speciale sunt.
Obligatoriu, din rutina oricărei femei cu vârsta peste 18 ani, în mod clar nu trebuie să lipsească un gel de spălare a feței, „Fie că este gel spumant, fie că este spumă de curățare”. Acest produs trebuie să spele foarte bine fața. „Nu sunt de acord doar cu folosirea unui demachiant, doar cu folosirea unei ape micelare. Din punctul meu de vedere, o față pe care doar o demachiem cu acele dischete demachiante și doar cu substanța respectivă, dar fără a face spumă cu un gel de curățare plus apă, nu este suficient curățată”, spune medicul Vali Anton, făcând referire la ceea ce se numește „double cleansing” sau curățarea dublă a tenului – mai exact, în două etape.
Mai mult, spune interlocutoarea mea, timpii atribuiți etapei de spălare și îngrijire a pielii trebuie să fie adecvați. Durata de timp alocată poate fi mai mică dimineața (pentru această etapă de curățare dublă, de spălare), dar, cu siguranță, seara perioada poate fi dublă ca timp. Așadar, trebuie să ne demachiem și să ne spălăm fața „seara, când de venim acasă după o zi întreagă, indiferent în ce în mediu ne-am desfășura activitatea”.
Apoi, după etapa de curățare a tenului urmează aplicarea unei creme. „Prima cremă aplicată pe față trebuie aleasă în funcție de tipul nostru de ten. După nevoia tenului fiecare persoane. Ce mi-este bine bun nu înseamnă că îi este la fel de bun și colegei”, afirmă medicul.
Astfel, fiecare doamnă și domnișoară trebuie să-și cunoască foarte bine tipul de ten și mai ales nevoile tenului său. „De aceea, eu spun întotdeauna că fiecare femeie, indiferent de ce activitate are, trebuie să aibă măcar un prieten dermatolog, pe care să-l viziteze măcar odată pe an – dacă nu de mai multe ori. Să-i facă o vizită pur și simplu pentru reactualizarea schemei de îngrijire a tenului”, recomandă dr. Vali Anton.
În ceea ce privește schema de skincare de zi cu zi, dimineață și seara este obligatoriu un gel de spălare. Apoi, prima cremă aplicată trebuie să fie crema aleasă în funcție de necesitățile pielii noastre. Dacă vorbim de o piele uscată, atunci avem nevoie, clar, de o cremă hidratantă. Dacă persoana are o piele cu o predispoziție spre roșeață, spre rozacee, atunci are nevoie de o cremă anti redness (AR – împotriva roșeței). „Sunt foarte multe dermatocosmetice acum pe piață. (zâmbește) Trebuie doar să le căutăm pe cele potrivite nouă, să le cerem medicului. Și să avem sfatul unui medic specialist dermatolog, pentru că așa cu siguranță vom ști cu ce să jonglăm.”
Timpii sunt extrem de importanți și în aplicarea cremelor, mai punctează dr. Vali Anton: „La un timp adecvat de minim 5 minute, din punctul meu de vedere, se aplică crema de dinainte de makeup, dacă este necesar machiajul. Obligatoriu este factorul de protecție solară (SPF)”.
Așadar, crema care trebuie să fie aplicată înainte de BB Cream, înainte de fond de ten, trebuie să fie una cu SPF (cu factorul de protecție cât mai mare): „Trebuie să înțelegem că produsul sau crema care va veni peste primul produs aplicat va fi mai puțin absorbit/ă de piele. Primul produs aplicat pe piele este cel care formează pelicula pentru întreaga zi”.
Revenind la partea de rutină de zi cu zi, medicul dermatolog ne reamintește că trebuie să luăm în calcul și alți factori termenii, dincolo de clima din orașul în care trăim, de vârsta pe care o avem și de starea noastră de sănătate.
Fața de pernă
„Micile detalii chiar contează. Poate că pare pueril, dar extrem de important este și acest factor: fața de pernă. Ea trebuie schimbată o dată la maximum trei seri. Noi pe fața de pernă dormim, se poate murdări de la mucoase, avem gură, nas, ochi... Dacă mai avem pisici, căței, e cu atât mai rău dacă se întâmplă să mai doarmă și animaluțele pe pernă sau în pat. Dacă ar fi să facem un control al feței de pernă, eu vă zic că ea chiar trebuie schimbată la trei zile!”.
Tamponarea după spălarea feței
„Eu, personal, nu sunt de acord cu prosoapele textile. Indiferent de cât de multe prosoape mici, albe, avem, indiferent dacă le spălăm la maximum de grade Celsius... Cel mai simplu e să folosim o rolă de hârtie de bucătărie. Am rupt din ea două pătrățele, am tamponat fața blând și așteptăm până la aplicarea primului produs pe față.”
Medicul dermatolog mai amintește că orice cremă de față am folosi pe ten, orice preparat, trevuie să reținem că acele produse nu trebuie aplicate imediat după spălarea feței.
Când vine vorba despre îngrijirea pielii, dr. Vali Anton mai spune că trebuie să urmărim în principal metode și mijloace care pot preveni îmbătrânirea pielii, în special îmbătrânirea precoce. „Eu sunt pentru folosirea cremelor, produselor, preparatelor ce previn îmbătrânirea precoce. Cât și pentru folosirea produselor ce luptă cu hiperpigmentarea, pentru că soarele, pe zi ce trece, este din ce în ce mai agresiv cu pielea noastră.”
Pe piață există numeroase produse și branduri, sunt acele produse pe care le vedem peste tot; unele conțin, retinol, acid hialuronic, altele conțin vitamina C, tot felul de exozomi, tot felul de substanțe folosite în proceduri cosmetice făcute în clinicile de înfrumusețare: „Însă ele trebuie făcute cu cap, sub îndrumarea unui medic specialist dermatolog. Dacă ai mai mulți medici dermatologi, cu atât mai bine, pentru că ei te pot ajuta să alegi și ceea ce este mai bun pentru tine și tenul tău.”
Cum recurgem la aplicarea lor? Evident, măcar după o primă vizită la cabinetul unui medic dermatolog, pentru că „doar medicul dermatolog, în timp ce îți face o simplă anamneză, va ști ce necesități are pielea ta”.
Atunci când ne cumpărăm, de exemplu, un produs cu retinol, trebuie să știm înainte de toate ce urmărim să obținem: ne dorim un efect anti-aging? Vrem să combatem fotoîmbătrânirea? Urmărim estompararea ridurilor? Sau, în general, urmărim să ținem sub control semnele îmbătrâniri pielii?
„Nu ne ducem direct în concentrații foarte mari de retinol, fiindcă nu știm toleranța pielii noastre la această substanțe.”
Retinolul
Sfatul dermatologului este să apelăm la acele produse care sunt cu adevărat dermatocosmetice, pentru că dermatocosmeticul este un lucru personal.
„La dermatocosmetice, trebuie să înțelegem foarte clar lista de ingrediente, ba chiar procentele per ingredient. Ddegeaba citim doar retinol, dacă nu citim pe etichetă și o concentrație. Vorbim de acizi, vorbim de substanțe active, care au un rol pe pielea noastră în mod direct. Nu aplicăm zile la rând. Se începe în strat foarte fin aplicat pe față și așteptăm o zi, două, trei zile. Reîncepem reaplicarea dacă vedem că nu avem niciun fel de eritem, nu ne-a iritat produsul, nu ne-a usturat fața după aceea, nu avem niciun fel de disconfort. Asta înseamnă că tolerăm suficient de bine acel produs [cu retinol].”
Factorul de protecție solară
Însă odată cu folosirea unor produse cu retinol, trebuie să acordăm mai multă grijă pielii. Important este să nu uităm de factorul de protecție (să aplicăm SPF pe timp de zi), „Fiindcă retinolul dă un glow, dar poate da și o sensibilitate a pielii. Ieșind afară, pe timp de zi, fără protecție SPF, există riscul să te hiperpigmentezi și te întrebi de ce s-a întâmplat asta. Nu ai dat cu factorul de protecție.”
De reținut: indiferent de condițiile meteorologice, fie vorbim de zile cu ninsoare, că vorbim de zile când temperaturile sunt cu minus ori de zile cu 20-30 de grade Celsius, atunci nu trebuie să lipsească SPF-ul din rutina noastră de zi cu zi. „Este zi afară, obligatoriu avem protecție (SPF). Dacă venim cu o protecție adăugată și la un fond de ten sau la o pudră, este de două ori mai bine.”
Vitamina C
Dacă vorbim de vitamina C, este bine să știm că aceasta un rol extrem de important în sănătatea pielii noastre, însă trebuie să ținem cont de timpii de utilizare, pentru a vedea toleranța pielii noastre a ea. Ce rol are vitamina C? „Un rol de depigmentare, un rol de glow up, ea uniformizează în întregime pielea. Să nu uităm, însă, de aspectul pielii de pe gât, de pielea de pe decolteu și de pielea de pe dosul palmelor. La fel, trebuie să avem aceeași grijă de aceste zone. Orice cremă, orice produs, orice serum trebuie dat și pe partea de decolteu, și pe dosul palmelor.”
O atenție sporită trebuie acordată și alimentației, pentru că unele alimente pot contribui la inflamația din corp și pot da un aspect tern al pielii. „Puține persoane pun preț pe asta, însă pielea chiar răspunde așa cum noi o învățăm să răspundă, indiferent de vârstă. Încă o dată spun că sunt importante; hidratarea corespunzatoare, alimentația corespunzătoare, somnul odihnitor, rutina corespunzătoare tipului nostru de piele. Toate acestea, dacă vor fi respectate, vom vedea îmbunătățirea aspectului pielii, de la zi la zi. Vom vedea doar lucruri bune.”
Conturul ochilor
Să nu uităm nici de aspectul pielii din jurul ochilor în contextul de skincare, fie că vorbim de îngrijirea de zi, fie că vorbim de cea de noapte: „Ideal este să folosim creme, serumuri pentru conturul ochilor. Toate doamnele trebuie să aibă ochi frumoși, fie că poartă sau nu ochelari. Prin prisma profesiei, petrecem mult timp la calculator sau cu ochii în alte device-uri. Asta înseamnă ochi obosiți. La un moment, dat ajungem să avem ochii iritați, ochi obosiți.”
Din punct de vedere dermatologic trebuie să înțelegem că utilizarea cremelor pentru conturului ochilor, fie că avem o problemă sau nu, ajută în timp. „Sunt creme dermato-cosmetice, dar și produse cosmetice care sunt dovedite științific pentru utilizarea lor în timp, complementare inclusiv pentru demachiere, inclusiv ca bază de make-up pentru zona din jurul ochilor.
„Recent am avut surpriza de a vedea că doar prin utilizarea corectă a unui serum de contur ochi, atât dimineața, cât și seara, s-a făcut estomparea acelor riduri pe care le numim noi „laba gâștei”, Nu înseamnă că nu le mai vedem. Le vedem când zâmbim, când râdem, când ne ridicăm pomeții, este vorba de gravitația feței. Dar neutilizarea unor serumuri sau creme pentru conturul ochilor usucă partea aceasta. Fără ele, pare că suntem mai obosite, pare că suntem mai încercănate, că suntem mult mai ridate aici.
Ca sfat pentru doamnele doctor și pentru femeile din țara noastră, doctorița Vali Anton este de părere că măcar o dată pe lună ar trebui să ne răsfățăm cu un tratament cosmetic ori o procedură de înfrumusețare.
„Să considerăm că în fiecare lună ar fi 8 martie. Recomand să ne răsfățăm cu o procedură de înfrumusețare benefică nouă în funcție de momentul în care ne aflăm: dacă ne simțim pielea mai uscată, ne îndreptăm către o procedură pentru hidratare; dacă ne simțim pielea încărcată, optăm pentru o procedură de curățare, de exfoliere. În schema de skincare, măcar o dată sau de două ori, maxim de trei ori pe săptămână, recomand un produs pentru exfolierea feței. Dar nu-l recomand dimineața, ci seara.”
Revenind la proceduri și la cum i-ar plăcea doctoriței să fie „un 8 martie” în fiecare lună a anului, aceasta mai spune că doamnele au de unde alege în materie de clinici de înfrumusețare, dar nu le recomandă să meargă la „cosmetica” de cartier:
„Măcar o oră să aveți telefonul pe silențios, să știți că familia și copiii sunt bine și nu trebuie să stați cu telefonul în mână. Să alocați un timp doar pentru dumneavoastră, măcar o oră, la o procedură, lunar. Vă urez ca 8 martie să fie lunar, să nu fie doar o dată pe an (zâmbește). Să alegeți o procedură în funcție de necesitatea pielii voastre: curățare – dacă vă simțiți cu un ten mai încărcat; exfoliere, la fel; hidratare; poate chiar un masaj extraordinar, cu măști de hidratare. Sunt multe astfel de proceduri, avem în țară, doar să ajungem unde trebuie. Recomand clinici specializate, cu personal specializat medical, nu «cosmetica» de cartier.”
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe