Newsflash
Știri

Rolul asistentului medical în vaccinare

de Florentina Ionescu - apr. 28 2020
Rolul asistentului medical în vaccinare

Președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – filiala București, Doina Carmen Mazilu, a vorbit recent despre rolul important al asistenților medicali în ceea ce privește comunicarea către populație a informațiilor despre vaccinare.

doina carmen mazilu

Prezentă vineri la o dezbatere publică online, organizată cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, președinta OAMGMAMR – filiala București a amintit că asistenții medicali sunt o resursă importantă pentru sistemul sanitar, însă, din păcate, ei sunt trecuți cu vederea.

„Asistentul medical este puțin menționat prin politicile de sănătate și, în general, el este uitat, trecut în rezervă, deși ar fi o resursă importantă pentru tot ce înseamnă comunicare, educație pentru sănătate. Citeam deunăzi niște statistici pe o platformă de educație a Societății Naționale de Medicină de Familie că, deși 95% din medicii de familie asigură vaccinarea în cabinete, doar 46% dintre ei consiliază pacientul sau îl recheamă la o nouă consiliere în cazul în care se lovesc de un refuz. Și doar 16% dintre ei pot pune la dispoziție materiale informative pentru susținerea imunizării. Deci trebuie făcută o politică de sănătate coerentă, cu niște planuri concrete”, a declarat Doina Carmen Mazilu vineri, în cadrul dezbaterii online moderată de DCMedical.

Potrivit acesteia, în aceste planuri concrete, toți actorii implicați sau care pot fi implicați ar trebui să vină în ajutor, însă ei trebuie să aibă o pregătire necesară.

„Sunt de acord că aceștia trebuie pregătiți, la rândul lor, pentru că atunci când transmiți o informație, când susții o campanie, trebuie să crezi în ea și să ai toate elementele de știință necesare, din care îți vei face argumentul. Eu zic că asistenții medicali sunt foarte pregătiți să facă asta prin toate competențele pe care le au, din formarea de bază și din formarea continuă de-a lungul timpului”, a subliniat președinta OAMGMAMR – filiala București.

Carmen Mazilu a amintit că „terenul pierdut” în privința vaccinării poate fi recuperat, mai ales că există o platformă de educație continuă online, cursuri de educație continuă pentru asistenții medicali și cadrele medicale:

„Partea de vaccinare, precum și informarea și consilierea în vaccinare sunt în atenția noastră și le desfășurăm de ani buni. Avem foarte multe întrebări, răspundem la ele cu ajutorul specialiștilor”.

Cea mai frecventă întrebare pe care o primesc este dacă este sigur un vaccin, spune Carmen Mazilu: „Atunci când am promovat cursul de vaccinare, am primit foarte multe telefoane, în care ni se spunea cum de ne permitem să spunem că un vaccin este sigur. Am argumentat științific, am pus persoanele respective în comunicare directă cu specialiștii care au elaborat cursul și sper că am reușit să le lămurim”.


Notă autor:

Sursa foto: OAMGMAMR – filiala București

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe