Newsflash
REUNIUNI

VSR, un virus frecvent la copii

de Demostene ŞOFRON - nov. 4 2022
VSR, un virus frecvent la copii

Până la vârsta de 2 ani, aproape toţi copiii trec printr-o infecţie cauzată de virusul sinciţial respirator. Acesta se transmite foarte ușor, iar împotriva lui nu există nici vaccin, nici tratament preventiv, spun specialiștii.

pt virusologie

Profesioniști în Pediatrie, Pneumologie pediatrică, Neonatologie și Medicină de familie au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul infecţiilor respiratorii pentru copiii din mediile vulnerabile.

Discuţiile au avut loc în cadrul unei mese rotunde desfășurate recent în Cluj-Napoca. Infecţiile respiratorii provocate de virusul sinciţial respirator (VSR), virus al tractului respirator inferior – căci despre el este vorba –, debutează cu simptome ușoare, identice unei răceli. La copiii născuţi prematur, cu probleme pulmonare și/sau cardiace, VSR poate provoca infecţii respiratorii grave.

Virusul se transmite relativ ușor, prin tuse, strănut, contact direct cu o persoană bolnavă sau prin utilizarea în comun a suprafeţelor sau lucrurilor. Astfel că, pentru prevenirea contractării acestuia, sunt la îndemână metode simple precum: spălatul mâinilor; evitarea zonelor aglomerate și a interacţiunii cu alţi copii mici; menţinerea jucăriilor, hainelor și așternuturilor curate; evitarea fumatului în preajma celor mici; aerisirea camerelor; utilizarea veselei și a tacâmurilor proprii. Totodată, este bine ca părinţii să meargă la medic cu copiii de la instalarea primelor simptome.

Cum tratăm infecţiile?

Tratamentul simptomatic este prima abordare terapeutică pentru infecţia cu VSR. „Tratăm copilul în funcţie de tabloul clinic general. (...) Se urmărește confortul copilului (...). Părinţii trebuie să știe că dacă starea lui este una bună, chiar și când termometrul indică o temperatură mai mare de 37,5 grade, atunci nu se intervine cu antitermic. Dacă, în schimb, starea copilului se modifică la 38 de grade, atunci se intervine”, a arătat prof. dr. Sorin Man, medic primar Pediatrie. În cele mai multe cazuri, VSR provoacă o afecţiune ușoară, asemănătoare răcelii, dar același virus este și cauza principală a bronșiolitei la sugari și copii mici.

Perioada de incubaţie este de două-opt zile, iar împotriva virusului nu există vaccin și nici terapie preventivă. Cel mai probabil, un vaccin ar putea fi disponibil în doi-trei ani, a adăugat profesorul Man.

Până la vârsta de 2 ani, aproape toţi copiii trec printr-o infecţie cauzată de virusul sinciţial respirator, fie că vorbim despre răceli ușoare sau bronșite, a subliniat dr. Aida Puia, medic primar Medicină de familie: „În primii 2 ani de viaţă ai copilului, 50% dintre pneumonii și 90% dintre bronșiolite sunt determinate de VSR. Acesta cauzează de 16 ori mai multe spitalizări decât gripa”. Epidemiile de VSR au caracter sezonier, de cinci-șase luni pe an, iar vârful de incidenţă este iarna, a adăugat specialista.

Prematurii nu au bagaj imunologic

Formele severe ale infecţiei cu VSR necesită internare, trei fiind factorii de risc pentru severitatea acestora: afecţiunile cardiovasculare și pulmonare; prezenţa altor afecţiuni medicale precum fibroza chistică, sindromul Down, boli neuromusculare congenitale, anomaliile congenitale; prematuritate sau greutatea scăzută la naștere.

De altfel, în cadrul mesei rotunde, un focus deosebit a fost pus pe categoria copiilor născuţi prematur (înainte de 35 de săptămâni de sarcină sau mai puţin), ajunși la vârsta de 6 luni, sau chiar mai puţin, la începutul sezonului rece.

„Un copil născut prematur nu are bagaj imunologic, deoarece acesta vine abia în trimestrul al treilea de sarcină, când are loc transferul de anticorpi de la mamă la făt. Un bebeluș născut înainte de 36 de săptămâni nu are plămânii dezvoltaţi. Prematurii vin pe lume cu o capacitate pulmonară scăzută și cu o imaturitate a aparatului respirator. În cazul acestor copii sunt necesare injecţiile cu anticorpi pentru a-i proteja de VSR”, a explicat prof. dr. Gabriela Zaharie, medic primar Neonatologie.

Mai mult de atât, un prematur va avea toată viaţa o sensibilitate în faţa bolilor respiratorii, a arătat specialista, care a adăugat că plămânii unui adult care s-a născut prematur au un volum mai mic decât cei ai unui adult care a fost născut la termen.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe