Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Internaționale

Redoarea ţesuturilor, măsurată cu un plasture

de Florentina Ionescu - iun. 2 2023
Redoarea ţesuturilor, măsurată cu un plasture

Un plasture ce poate fi purtat de pacient, pe bază de ultrasunete, poate măsura redoarea sau rigiditatea ţesuturilor de sub piele.

Cercetătorii de la University of California San Diego au dezvoltat un plasture cu ultrasunete portabil. Scopul său este de a oferi informaţii despre redoarea unor ţesuturi aflate până la 4 centimetri adâncime sub suprafaţa pielii. Plasturele este pătrat, de dimensiuni mici, fiind realizat dintr-un material flexibil. Pe suprafaţa sa se află un compozit dintr-o rășină pe bază de argint, special conceput pentru a absorbi vibraţiile în exces. 

Avantaje multiple

Micul dispozitiv oferă date despre rigiditatea ţesuturilor. Informaţii care se pot dovedi utile într-o paletă largă de domenii ale medicinei, cum ar fi monitorizarea cirozei hepatice, progresia cancerului, traumatismele și accidentările sportive, dar și ischemia miocardică. Tehnologia face parte dintr-un nou val de dispozitive ce folosesc ultrasunetele, din categoria „wearables”. Acestea sunt menite să permită monitorizarea continuă pe baza sonografiei, chiar și atunci când persoana e în mișcare. Ele ar îmbunătăţi prognosticul și ar reduce costurile din domeniul sănătăţii, dar au și alte avantaje. 

Atributul principal al acestui plasture este faptul că poate să cartografieze proprietăţile mecanice ale ţesuturilor subiacente. Numeroase afecţiuni duc la modificări în redoarea ţesuturilor. Între acestea menţionăm: dezvoltarea unor tumori; leziunile de la nivelul mușchilor, tendoanelor și ligamentelor; ciroza și fibroza hepatică; modificările observate în pereţii arterelor, ce pot duce la ischemie miocardică. 

Prin monitorizarea continuă a redorii în ţesuturi precum cele de mai sus, medicii ar putea evalua progresia sau remisia bolii, fără a fi nevoie să îi vadă pe pacienţi în persoană, la cabinet. 

 

 


Notă autor:

https://www.medgadget.com/2023/05/wearable-ultrasound-measures-tissue-stiffness.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe