Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Monitorizarea glicemiei cu ajutorul unui ceas inteligent, aproape de realitate

de Florentina Ionescu - oct. 4 2022
Monitorizarea glicemiei cu ajutorul unui ceas inteligent, aproape de realitate

O descoperire în domeniul senzorilor ne aduce mai aproape de ziua în care pacientul cu diabet zaharat nu va mai fi nevoit să se înțepe în deget pentru măsurarea glicemiei.

Monitorizarea glucozei din sânge este un pas important în domeniul tehnologiilor medicale, ar putea fi chiar următorul pas uriaș în industria dispozitivelor portabile, ca de exemplu ceasul inteligent de la Apple.

Cu toate acestea, mai durează până când un ceas inteligent care să monitorizeze continuu glicemia pacienților cu diabet zaharat va fi introdus pe piață și va fi disponibil în comerț. Însă această paradigmă ar putea să se schimbe cât de curând, scriu cei de la www.digitaltrends.com. 

ceas inteligent monitorizare glicemie sua
Fotografie de la Anna Tarazevich: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/frustrare-in-impas-sta-jos-sta-a-ezat-6173677/

O echipă de la Kennesaw State University din statul Georgia (SUA) pretinde că a dezvoltat un sistem noninvaziv de măsurare a valorilor glucozei din sânge, grație unui dispozitiv numit GlucoCheck. Micul device are aceeași abordare fundamentală ca și senzorul folosit pentru analiza nivelului de oxigen din sânge de pe ceasurile inteligente, cum ar fi Apple Watch seria 8 și Samsung Galaxy Watch 5, arată sursa menționată. 

Poştaşii vor livra la domiciliu brăţara Butonul Roşu, salvatoare de vieți 

Echipa de cercetători, condusă de Maria Valero, profesor asistent la College of Computing and Software Engineering (CCSE) din cadrul universității antemenționate, subliniază că dispozitivul oferă o acuratețe de 90% în ce privește analizarea concentrației glucozei în probele de sânge. Biosenzorul funcționează în tandem cu o aplicație de pe telefon, dar echipa sa lucrează deja la integrarea asistentului virtual Alexa de la compania Amazon în această aplicație.

GlucoCheck, mai exact, proiectează lumină pe suprafața pielii unui om, iar apoi o cameră de filmat capturează imaginile de pe cealaltă parte. Obiectivul este ca cercetătorii să studieze valorile variate ale absorbției luminii de sângele care circulă prin vase, pentru a determina concentrația glucozei din organism.

Echipa de specialiști a înaintat deja un patent pentru această tehnologie, iar acum dorește să testeze dispozitivul pe mai multe tipuri de corpuri, deci pe mai mulți oameni, pentru a diversifica datele obținute în cadrul testelor. Acest pas este de o importanță deosebit de mare, deoarece dispozitivele portabile (wearables) disponibile în comerț, precum cele produse de companiile Fitbit și Apple sunt cunoscute pentru faptul că nu au o precizie prea mare în a citi datele de la persoanele cu pielea închisă la culoare sau de la persoanele cu pielea tatuată. 

Amazon intră pe piața dispozitivelor de monitorizare a somnului 

Această dezvoltare recentă este remarcabilă în acest domeniu, mai spune sursa citată, deoarece – dacă se va dovedi de acuratețe mare – ar fi considerată „Sfântul Graal” al dispozitivelor de monitorizare a glicemiei, obiectivul fiind ca cercetătorii să reușească să dezvolte o metodă neinvazivă care poate fi redusă la dimensiuni minime și care să poată fi conectată la dispozitive inteligente, cum ar fi telefoanele mobile.

În prezent, persoanele cu diabet zaharat trebuie să își înțepe degetele de mai multe ori pe zi pentru a obține o cantitate mică de sânge și pentru a-și afla valorile glicemiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe