Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Abordare nouă pentru chimioterapia tumorilor cerebrale

de Florentina Ionescu - mai 26 2023
Abordare nouă pentru chimioterapia tumorilor cerebrale

Datorită unui dispozitiv implantat la nivelul craniului, medicii pot crea breșe în bariera hematoencefalică, prin care să administreze chimioterapia în caz de tumori cerebrale.

Cercetătorii de la North­western University au reușit să creeze un nou tip de dispozitiv implantabil, pe care l-au folosit pentru a permite substanţelor utilizate în chimioterapie să pătrundă mai ușor în creier. 

Micul dispozitiv combină ultrasunetele administrate la nivelul craniului cu niște „microbule” administrate în fluxul sanguin. Chiar dacă presa străină a mai relatat despre această tehnică și înainte de 2023 (pe atunci fiind doar un concept utilizat în laborator), acum este vorba de o noutate. Este pentru prima dată când acest dispozitiv implantabil a fost utilizat în trialuri pe subiecţi umani. Este vorba despre pacienţi cu glioblastom, o tumoră cerebrală dificil de tratat.
 

Abordarea nouă a dus la o creștere de patru până la șase ori a concentraţiilor de chimioterapic livrat la nivelul creierului. În condiţii obișnuite, acesta traversează bariera hematoencefalică în cantităţi foarte mici. Cercetătorii speră ca noua tehnologie să deschidă calea către un tratament mai eficient atât al tumorilor, cât și al altor patologii cerebrale.

Slăbiciune exploatabilă
 

O combinaţie formată din „microbule” și ultrasunete a fost propusă încă de acum ceva vreme, ca modalitate de a deschide temporar bariera hematoencefalică, permiţând astfel anumitor medicamente să pătrundă în creier. Chiar dacă au fost observate rezultate promiţătoare în modelele pe animale, acesta este primul trial clinic care a arătat că metoda ar putea să funcţioneze și la oameni, în special în tratarea glioblastomului.
 

Pacienţilor cu glioblastom li s-a extirpat tumora cerebrală, iar la finalul intervenţiei chirurgicale li s-a implantat acest dispozitiv la nivelul craniului. Dispozitivul este format dintr-o plasă-reţea și nouă emiţători de ultrasunete. Când sunt activaţi, acești emiţători pot să „inunde” o porţiune semnificativă a creierului în ultrasunete.
Ulterior, metoda a constat în administrarea unui flux de „microbule” în torentul sanguin. 

Dispozitivul activat a făcut microbulele să vibreze pe măsură ce acestea au traversat vasele sanguine din creier. Vibraţia a provocat deschiderea tranzitorie a unor pori la nivelul endoteliului vascular, astfel că s-a creat o slăbiciune exploatabilă în bariera hematoencefalică. Un chimioterapic administrat în fluxul de sânge în timpul acestei „ferestre” terapeutice a putut străbate acești pori, ajungând la creier.
Detalii găsiţi și în acest clip: https://youtu.be/swYviF0ucK0.


Sursă articol: https://www.medgadget.com/2023/05/implanted-ultrasound-lets-chemo-access-brain.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe