Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a fost prezent ieri la evenimentul de celebrare a doi ani de activitate a Centrului de Simulare Medicală al UMFCD.
Departamentul de Simulare Medicală al UMF „Carol Davila” (UMFCD) București și-a deschis ieri, 10 iulie, porțile pentru jurnaliști și pentru medicii cu care a colaborat de-a lungul anilor. Centrul este dotat cu 35 de simulatoare avansate de înaltă fidelitate, 42 de simulatoare basic, 32 de piese de aparatură și mobilier medical, după cum a punctat prof. dr. Viorel Jinga pe pagina sa oficială de Facebook, alături de câteva fotografii de la evenimentul de ieri.
În acest departament de simulare medicală au fost făcute investiții totale de aproximativ 8.400.000 de euro, din care 52% prin finanțare europeană. În cei doi ani de activitate au fost 1.141 de ateliere desfășurate aici și 19.958 de participanți – studenți, doctoranzi, asistenți, medici, farmaciști – au făcut ateliere la Departamentul de Simulare Medicală al UMFCD.
„Am început activitatea aici acum doi ani, dar neavând la momentul respectiv foarte multe modele, manechine sau simulatoare computerizate, nu aveam ce să arătăm. Dar pe parcurs am reușit să populăm această clădire, aceste spații cu modele, cu manechine și mai ales cu simulatoare computerizate. Ce este simularea medicală? Știți foarte bine că este o metodă modernă de formare, de pregătire a studenților, a rezidenților și a specialiștilor tineri, pentru că un doctor învață toată viața. Este student întreaga viață. Prin această simulare medicală se dezvoltă abilitățile clinice de manualitate, de comunicare și de controlare, se verifică dacă [studentul] a învățat bine procedurile diagnostice sau de tratament pe care le practică pe simulatoare și dacă poate să repete”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” București, în deschiderea evenimentului la care au fost participat cadre didactice universitare, medici din diverse specialități medicale, precum și studenți ai Universității.
Rectorul UMFCD a spus că în prezent, datorită simulatoarelor, „vezi ce se întâmplă pe simulator, repeți de sute de ori și de-abia apoi îi înveți pe ceilalți, învățându-te și pe tine însuți”. Profesorul Jinga (foto mai sus) a explicat și de ce este foarte importantă simularea medicală:
„pentru că se poate verifica dacă s-a învățat bine procedura respectivă, se îmbunătăți activitatea de îngrijire a pacienților, crește siguranța pacienților și, desigur, [centrul de simulare medical[] este un mediu sigur – nu este ca la spital, să riști pe un pacient, într-o intervenție, să se întâmple anumite evenimente nedorite”.
În cadrul atelierelor și workshopurilor de simulare medicală „se poate repeta până se învață acea intervenție chirurgicală, se poate crea un scenariu clinic în care cel care face procedura este verificat prin filmare.” De asemenea, a completat profesorul Jinga, comunicarea cu pacientul și cu aparținătorii se poate realiza prin filmarea actului respectiv, „după care cel care este tutorele de curs îl ia pe cursant și discută cu el dacă a comunicat bine sau nu cu pacientul. Scopul final este creșterea siguranței pacientului, [simularea medicală] fiind o metodă complementară învățământului clasic.”
Conf. dr. Ștefan Busnatu (foto jos), prorectorul UMFCD pentru dezvoltarea infrastructurii informaționale, digitalizare și tehnologii inovative, a explicat că:
„De la momentul 2020, când am început să creionăm, practic, direcțiile care vizau partea de inovație, partea de digitalizare din Universitate (UMFCD – n.red.), am început să creionăm acest Centru de Inovație și e-Health care, progresiv, s-a născut abia prin 2021-2022. Am reușit să adunăm o echipă de tineri, mulți dintre ei venind chiar voluntar la discuțiile pe care le-am avut împreună cu domnul rector cu aceștia, oferindu-le practic o perspectivă asupra lucrurilor pe care ne doream să le construim și să le creionăm în acest Centru de Inovație și e-Health. Mulți dintre ei au rămas și sunt astăzi aici, dr. Cristian Toma este unul dintre acești lideri”. (...) El a învățat de la un lider deosebit, de la care și eu învăț. Și am reușit, practic, împreună, cu ajutorul echipei administrative din Serviciul de Inovație și e-Health să creștem acest centru de simulare, plecând de la un nucleu”.
Asist. univ. dr. Cristian Toma, coordonatorul Centrului de Simulare Medicală, a spus în deschiderea evenimentului că este un moment de cumpănă pentru echipa acestui departament de simulare medicală, „pentru că am împlinit astăzi doi ani de activitate intensă în cadrul acestei clădiri” din strada Thomas Masaryk nr. 19.
„Am curajul să spun că suntem cel mai activ centru de simulare din Europa Centrală și Estică, poate chiar de la nivel european, apropo de numărul de ateliere și de numărul de participanți implicați în ultimul an”, a adăugat dr. Cristian Toma (foto mai jos - primul din stânga), directorul Departamentului de Simulare Medicală al CieH.
Acesta a prezentat pe larg detalii despre activitatea științifică a Centrului de Simulare, dintre care punctăm doar câteva din declarațiile sale:
„Din 2022 până în 2024, am reușit să conturăm și un nucleu de cercetare în cadrul centrului prin care încercăm să cântărim dacă ceea ce facem este bine și dacă aduce un impact pozitiv. Am reușit să dovedim că da – prin elemente obiective, că acest instrument (centrul de simulare medicală – n.red.) este într-adevăr util și scade riscurile pentru pacient, crescând siguranța acestuia.
Am reușit să avem și o activitate de cercetare și de publicistică: avem deja trei lucrări de licență cu tema sau cu subiectul simulării medicale și patru teze de doctorat cu tematică bazată pe simulare medicală în diverse domenii care se desfășoară în cadrul centrului nostru”.
Sursa foto: https://www.facebook.com/jinga.viorel/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe