Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca continuă să inoveze în domeniul educației medicale.
Astfel, universitatea se află deja în procedură de achiziție a unor sisteme avansate de realitate virtuală (VR) și simulare medicală.
Noile tehnologii le vor permite studenților și rezidenților să exerseze proceduri chirurgicale complexe și să exploreze anatomia umană într-un mod interactiv și realist, îmbunătățindu-și astfel pregătirea practică, se arată într-un comunicat de presă.
Sistemul de anatomie VR va include 17 headset-uri de realitate virtuală și un software specializat, care permite explorarea corpului uman în detaliu. Cu ajutorul Atlasului de anatomie 3D VR, studenții vor putea vizualiza structurile anatomice într-un mod interactiv, iar modulul DICOM le va permite să reconstruiască în 3D imagini reale din scanări CT și RMN, oferindu-le o înțelegere profundă a anatomiei pacientului.
Sistemul LAP Mentor III va fi îmbunătățit prin achiziția de noi module de antrenament pentru apendicectomie, hernia inghinală și colecistectomie (îndepărtarea vezicii biliare).
Aceste module permit medicilor să exerseze într-un mediu virtual, cu un nivel ridicat de realism, fiecare etapă a intervenției, gestionarea posibilelor complicații și luarea celor mai bune decizii în timp real. Noile tehnologii utilizează realitatea virtuală și tehnologia haptică (care reproduce senzația atingerii și a rezistenței țesuturilor umane), permițând medicilor să se antreneze în medii cât mai apropiate de realitate.
Exersarea intervențiilor în medii virtuale îi ajută pe viitorii medici să își dezvolte și îmbunătățească abilitățile practice și să se perfecționeze înainte de a efectua proceduri pe pacienți reali, reducând astfel riscurile asociate actului medical.
Prin aceste investiții, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca își consolidează poziția de lider în educația medicală din România, oferind studenților acces la cele mai moderne tehnologii de învățare și pregătindu-i pentru cerințele medicinei moderne.
Reaminim că Centrul de Aptitudini practice și Simulare în Medicină al UMF Cluj-Napoca de pe str. Gheorghe Marinescu nr. 23 este organizat pe două nivele și are o suprafață de peste 750 de metri pătrați. A costat aproape 2,4 milioane de euro, din care 900.000 de euro provin din fonduri proprii ale universității, iar aproape 1,5 milioane de euro reprezintă fonduri din PNRR.
În acest moment, UMF Cluj este angajată în construirea unui nou Centru de Simulare, chirurgie experimentală și cercetare, care va fi cel mai extins din această zonă a Europei (aproximativ 20.000 mp), cu o dotare la standarde de top, finanțat din PNRR și fonduri proprii, se mai arată în comunicatul de presă.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe