Newsflash
Internaționale Știri

Raport: vânzările de antibiotice veterinare în Europa au scăzut considerabil

de L. Budin - nov. 21 2023
Raport: vânzările de antibiotice veterinare în Europa au scăzut considerabil

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a publicat cel de-al 13-lea raport privind supravegherea europeană a consumului de antimicrobiene veterinare (ESVAC), care cu date din 31 de țări, pentru anul 2022.

Raportul ESVAC arată că vânzările de medicamente antibiotice veterinare în Europa au scăzut considerabil din 2011: se raportează o scădere de 53% între 2011 și 2022, anunță pe pagina de Facebook reprezentanții Colegiului Medicilor Veterinari București.

A fost observată o scădere de 12,7% în mod special între 2021 și 2022. O nouă tendință de scădere este observată pentru antibioticele de importanță critică, clasificate de EMA în Categoria B (conform sistemului de clasificare AMEG).

Raportul ESVAC informează și despre obiectivul de la fermă la furculiță. Din 2018, vânzările de antimicrobiene în UE au scăzut cu 28,3% în 2022, realizând deja mai mult de jumătate din obiectivul de reducere de 50% pentru vânzările agregate pentru toate statele membre ale UE, stabilit pentru 2030, se subliniază.

Federația Medicilor Veterinari din Europa (FVE) celebrează aceste rezultate fantastice, care sunt rezultatul întregului sector veterinar, împreună cu profesiile conexe”, se mai arată în postare.

Angajamentul comun de a reduce utilizarea antibioticelor, prin îmbunătățirea condițiilor de creștere, o biosecuritate mai bună și vizite periodice preventive pentru sănătatea animală, sporește utilizarea responsabilă și prudentă a antimicrobienelor și combate rezistența la antimicrobiene.

FVE va continua în mod activ să asigure punerea în aplicare a utilizării prudente și responsabile a antimicrobienelor, sprijinind medicii veterinari și fermierii din toate statele membre ale UE pentru a atinge obiectivul stabilit. (…) Treizeci de ateliere vor avea loc în următorii 3 ani în cele 27 de țări ale UE, ca parte a unui proiect supravegheat și finanțat de Comisia Europeană”, se adaugă în postare.

Profesia veterinară rămâne ferm angajată în combaterea rezistenței la antimicrobiene printr-o abordare „One Health”, pe bază de dovezi științifice. Este nevoie de acțiuni coordonate pentru utilizarea prudentă și responsabilă a antibioticelor, se subliniază în anunțul Colegiului Medicilor Veterinari București. 


Notă autor:

Sursă foto: ema.europa.eu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe