Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

UE ia măsuri pentru a preveni deficitul de antibiotice pentru iarna viitoare

de Florentina Ionescu - iul. 24 2023
UE ia măsuri pentru a preveni deficitul de antibiotice pentru iarna viitoare

Specialiștii de la nivel european au emis în 17 iulie recomandări pentru acțiuni de evitare a lipsei de antibiotice-cheie utilizate pentru tratarea infecțiilor respiratorii pentru pacienții europeni în următorul sezon de iarnă. 

Uniunea Europeană își intensifică acțiunile pentru a preveni deficitul de antibiotice pentru iarna viitoare, se arată pe site-ul Colegiului Farmaciștilor din România, care a preluat și tradus un comunicat de presă al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) din 17 iulie a.c. 

Comisia Europeană, Șefii Agențiilor Medicamentului (Heads of Medicines Agencies - HMA) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au emis la jumătatea lunii iulie recomandări pentru acțiuni de evitare a lipsei de antibiotice-cheie utilizate pentru tratarea infecțiilor respiratorii pentru pacienții europeni în următorul sezon de iarnă. 

Aceste recomandări, care au fost elaborate prin intermediul Grupului executiv de coordonare privind deficitul și siguranța medicamentelor (Executive Steering Group on Shortages and Safety of Medicinal Products - MSSG), completează procesul de elaborare a unei liste UE de medicamente critice. În strânsă cooperare cu statele membre ale UE, Comisia Europeană va întreprinde acțiuni operaționale de urmărire, inclusiv, dacă este necesar, posibile achiziții comune. 

Recomandări pentru a asigura o aprovizionare suficientă pentru pacienții din UE 

Dacă cererea în sezonul următor de iarnă este similară cu un nivel mediu de consum din anii anteriori, datele colectate sugerează că furnizarea către UE de forme orale de antibiotice-cheie de primă și a doua linie pentru infecțiile respiratorii vor corespunde cererii în sezonul de iarnă viitor. EMA și Autoritatea Europeană de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență de Sănătate (European Health Emergency Preparedness and Response Authority - HERA) vor continua să lucreze cu deținătorii de autorizații de punere pe piață pentru a consolida măsurile de creștere a aprovizionării cu unele antibiotic cu administrare intravenoasă. 

Pentru a fi mai bine pregătiți pentru sezonul de iarnă, Grupul executiv de coordonare al EMA pentru deficitul și siguranța medicamentelor (MSSG) a convenit asupra următoarelor recomandări pentru acțiuni proactive: 

1. Creșterea producției de antibiotice-cheie: pentru a evita lipsa în sezonul de toamnă și iarnă care urmează, EMA și HERA recomandă să se continue colaborarea cu deținătorii de autorizații de punere pe piață pentru a intensifica măsurile de creștere a producției. Acțiunea timpurie înainte de sezonul de toamnă și iarnă ar trebui să ofere producătorilor suficient timp pentru a se asigura că au o capacitate de producție suficientă pentru a satisface cerințele. 

2. Monitorizarea cererii și ofertei: EMA și Comisia Europeană, împreună cu statele membre, vor continua să monitorizeze cererea și ofertele în cooperare cu companiile. Având în vedere că măsurile luate sunt menite să asigure o aprovizionare suficientă, tuturor părților interesate li se reamintește să comande medicamente în mod normal, fără a fi nevoie să depoziteze medicamente. Stocarea de medicamente poate pune o presiune suplimentară asupra proviziilor și poate cauza sau agrava deficitul.

3. Conștientizarea publicului și utilizarea prudentă: Antibioticele trebuie utilizate cu prudență pentru a-și menține eficacitatea și pentru a se evita rezistența la antimicrobiene. Medicii au un rol esențial de jucat, iar antibioticele ar trebui prescrise doar pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Nu sunt adecvate pentru tratarea infecțiilor virale precum răceala și gripa, unde nu sunt eficiente. De asemenea, sunt recomandate inițiative de ridicare a nivelului de conștientizare al cetățenilor.

Pașii următori

În conformitate cu concluziile Consiliului European din iunie 2023, EMA și Comisia Europeană prin HERA vor continua să monitorizeze îndeaproape cererea și oferta și vor interacționa cu deținătorii de autorizații de punere pe piață pe tot parcursul anului pentru a detecta din timp orice scăderi neașteptate de aprovizionare și pentru a lua măsurile necesare. 

Joi, 20 iulie, a avut loc o reuniune dedicată a Consiliului de administrație al HERA cu reprezentanți ai Ministerelor Sănătății din Statele Membre, ai Comisiei și ai industriei, unde s-a discutat problema și s-a convenit asupra posibililor pași suplimentari. 

Elaborarea unei liste UE de medicamente critice 

„Disponibilitatea medicamentelor este o componentă esențială a unei Uniuni Europene a Sănătății puternice. Este esențial să luăm măsuri acum pentru a ne pregăti înainte de iarna viitoare și pentru a ne asigura că posibilele deficite de medicamente din clasa antibioticelor sunt evitate. Astăzi facem un pas important în ceea ce privește măsurile pentru a răspunde nevoilor noastre imediate de antibiotice cheie, completând procesul în curs de elaborare a unei liste UE de medicamente critice. Urmărirea operațională de către HERA și EMA se va desfășura acum ca o chestiune prioritară”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe