Newsflash
OPINII

Putem prezice comportamentul suicidar prin monitorizarea viselor?

de Dr. Adriana Ruță Neagoe - dec. 15 2023
Putem prezice comportamentul suicidar prin monitorizarea viselor?

Cercetătorii finlandezi au publicat, în 2011, un prim studiu care a arătat că ar putea exista o legătură între vise și suicid. Alte vreo 12 studii au confirmat această asociere.

Cercetătorii finlandezi au publicat, în 2011, un prim studiu* care a arătat că ar putea exista o legătură între vise și suicid. Alte vreo 12 studii au confirmat, de atunci și până în prezent, această asociere, dar nu putem ști cu precizie care vise pot semnala riscul suicidar.

Geoffroy P.A. et al. au publicat anul acesta în Journal of Clinical Psychiatry (2023;84(1):22m14448)** un studiu  observaţional în care psihiatrii francezi arată cum se schimbă visele înainte de o criză suicidară (idee suicidară și tentativă). S-au colectat informaţii privind visele a 40 de pacienţi adulţi internaţi voluntar pentru comportament suicidar în perioada ianuarie 2021 – mai 2021 la secţia de psihiatrie a Spitalului Bichat din Paris.

Autorii au utilizat întrebări standard privind visele urâte (definite ca vise neplăcute fără trezire din somn), coșmaruri (definite ca vise neplăcute urmate de trezire din somn) și scenarii suicidare în timpul visului. Pacienţii au fost invitaţi să își amintească vise din lunile premergătoare spitalizării. Cercetătorii au utilizat scale standard privind ideile suicidare, insomnia, depresia și anxietatea.

Dintre cei 40 de pacienţi, 80% au raportat schimbări în visele lor înainte de comportamentul suicidar. Dintre aceștia, 68% au raportat vise urâte, 53% coșmaruri și 23% vise cu conţinut suicidar. Cronologic, visele urâte au apărut cu 111 zile înainte de criza suicidară, coșmarurile cu 87 de zile înainte, iar visele cu conţinut suicidar cu 45 de zile înainte.

Limitările acestui studiu includ numărul mic de participanţi și designul retrospectiv care poate comporta o ambiguitate asupra faptului că pacienţii au fost nevoiţi să își amintească vise cu luni în urmă.
 



*https://academic.oup.com/sleep/article/24/7/845/2750122
**https://www.psychiatrist.com/jcp/bad-dreams-nightmares-preceding-suicidal-behaviors/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe