Newsflash
Știri

Tot mai mulţi români au gânduri suicidare

de Florentina Ionescu - sept. 16 2022
Tot mai mulţi români au gânduri suicidare

Comportamentul suicidar are un impact profund asupra familiilor și asupra comunităţilor și rămâne în continuare o provocare universală, atrag atenţia specialiștii.

Anual, Ziua mondială împotriva suicidului este marcată la 10 septembrie, ocazie cu care în lumea întreagă se desfășoară campanii de informare și de conștientizare asupra acestui fenomen. Reprezentanţii depreHUB au oferit câteva statistici, pentru a aminti încă o dată importanţa unei zile mondiale pentru prevenirea suicidului. Cele mai recente cifre despre comportamentul suicidar în România au fost comunicate în luna ianuarie 2022. 

suicid

        Dacă înainte de pandemia de COVID-19 statisticile arătau că dintre tinerii care au apelat linia telefonică pusă la dispoziţie gratuit de acest hub, 2% aveau gânduri suicidare, astăzi proporţia a crescut la 16%. „Observăm și o creștere a ratei suicidului la bărbaţi, chiar dacă scorurile de depresie sunt mai mari la femei. Asta pentru că bărbaţii au dificultate în căutarea de ajutor specializat și, de multe ori, își maschează depresia prin adicţii”, a subliniat un reprezentant al depreHUB.

Scăparea dintr-o suferinţă îngrozitoare

În opinia psihologului clinician Yolanda Creţescu, existenţa unei zile mondiale a prevenirii suicidului ne ajută să conștientizăm că printre noi trăiesc oameni pentru care viaţa e prea greu de dus din cauza depresiei: „Că oamenii care acţionează așa nu decid, nu își doresc [să moară]. Este o scăpare de o suferinţă îngrozitoare, care doare fizic, blochează gândurile, acţiunile! E o suferinţă care nu se vede, pe care noi ceilalţi nu o înţelegem”.

De aceea, ar trebui să facem un exerciţiu din a-i asculta pe cei de lângă noi, fără a ne gândi ce am face, ce a fost valabil pentru noi în situaţii similare, a mai punctat Yolanda Creţescu: „Să înţelegem cum e pentru el sau ea. Să știm că e o boală, că e o situaţie temporară, dar care cere suport specializat!”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe