Newsflash
Știri

Proiect-pilot de screening pentru cancerul colorectal: peste 200.000 de persoane testate

de L. Budin - oct. 27 2023
Proiect-pilot de screening pentru cancerul colorectal: peste 200.000 de persoane testate

Proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea cadrului de implementare a unui program național de screening, organizat pe baze populaționale, în conformitate cu Recomandarea Consiliului Uniunii Europene în domeniu.

Peste 200.000 de persoane cu vârste între 50 şi 74 de ani au fost testate în ultimii patru ani, în cadrul unui proiect-pilot de screening pentru cancerul colorectal, din Programul ROCCAS 2019 - 2023.

Finanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman, proiectul-pilot de screening pentru cancerul colorectal s-a desfăşurat în patru regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov, Muntenia-Sud, Sud-Est şi Sud-Vest, cu o populaţie ţintă totală de peste 200.000 de persoane testate, dintre care peste 50% au provenit din grupuri vulnerabile, informează Agerpres.

De asemenea, proiectul a avut ca obiective dezvoltarea cadrului de implementare a unui program naţional de screening organizat pe baze populaționale, în conformitate cu Recomandarea Consiliului Uniunii Europene în domeniu, şi implementarea ghidurilor europene, astfel încât serviciile preventive oferite să fie eficace şi accesibile în condiţii de egală calitate şi siguranţă pentru toate categoriile socio-economice.

Potrivit statisticilor, în fiecare an, în România se înregistrează 13.541 noi cazuri de cancer colorectal, iar 7.381 de decese sunt provocate de această boală.

Incidența este de 71,8 la 100.000 locuitori, iar mortalitatea prin acest tip de cancer este de 40,2 la 100.000 de locuitori.

În absenţa screeningului, în populaţia generală, numărul de cazuri va creşte cu 80% până în 2024. Este demonstrat că 60% din mortalitatea prin cancer colorectal ar putea fi prevenită prin programe de screening. Diagnosticat în stadii precoce, cancerul colorectal este curabil. Poate fi prevenit prin rezecţia endoscopică a polipilor adenomatoşi, leziuni premaligne, diagnosticate la persoane simptomatice sau asimptomatice în condiţiile screeningului”, a explicat preşedintele Consiliul Ştiinţific al Programului de Screening pentru Cancerul Colorectal, Cristian Gheorghe.

El a participat la conferinţa „Screeningul pentru cancerul colorectal, de la proiecte pilot la program naţional - provocări şi oportunităţi”, organizată de Institutul Clinic Fundeni şi Institutul Naţional de Sănătate Publică. 

 


Notă autor:

Sursă foto: Wikimedia Commons

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe