Newsflash
ACTUALITATE Știri

Angajații metroului din București s-au testat pentru cancer colorectal

de Florentina Ionescu - iul. 24 2023
Angajații metroului din București s-au testat pentru cancer colorectal

Programul de screening ROCCAS II București - Ilfov a ajuns la angajații metroului din București.

În 20 iulie, săptămâna trecută, 70 de angajați ai Metrorex cu vârsta de peste 50 de ani s-au testat pentru cancerul colorectal la stația de metrou Unirii și depoul Berceni, iar testarea a continuat și vineri, 21 iulie, la depoul Berceni. 

Unii dintre angajații Metrorex și-au dorit să ia teste și pentru alți membri ai familiei. Din acest motiv, reprezentanții programului ROCCAS II București - Ilfov au spus că oricine participă la campania de testare gratuită pentru cancerul clororectal poate lua teste pentru rude, prieteni sau cunoștințe. Testele se pot obține doar cu buletinul acestora sau o copie după buletin, se arată pe o rețea socială

Testul FIT (distribuit gratuit persoanelor cu vârsta între 50 și 74 de ani în cadrul programului de screening ROCCAS II București - Ilfov pentru pentru depistarea precoce a cancerului colorectal și a leziunilor precanceroase) este neinvaziv, nedureros, se face acasă, apoi se returnează în același loc de unde a fost ridicat. 

„Un test negativ înseamnă că ești sănătos, dar un test pozitiv nu înseamnă automat un diagnostic de cancer colorectal. Persoanele cu test pozitiv sunt programate la colonoscopie gratuită, efectuată în Spitalul Universitar de Urgență Militar, în cadrul programului de screening ROCCAS II. Colonoscopia poate depista un polip care, scos la timp, nu evoluează spre cancer”, au spus specialiștii implicați în acest program de testare. 

Așadar, dacă aveţi vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani și aveți domiciliul în București sau Ilfov, vă puteţi testa gratuit în cadrul programului de screening ROCCAS II București - Ilfov. 

Proiectul ROCCAS II se derulează până în decembrie 2023 și are ca obiectiv general organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, dintre care cel puțin 53% aparțin grupurilor vulnerabile. Coordonatorul medical al ROCCAS II este dr. Daciana Toma. 

Nu uitați! Mergeți la medic dacă aveți următoarele semne sau simptome: durere abdominală, sânge in scaun, modificări de tranzit intestinal care durează peste o săptămână. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe