Am stat de vorbă recent cu președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă prof. dr. Dorel Săndesc despre digitalizarea în spitale.
Discuția noastră a venit în contextul în care Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara a intrat în avangarda procesului de digitalizare a sistemului sanitar românesc.
Un sistem digitalizat este finalizat și funcționează de mai bine de o lună la Spitalul „Pius Brînzeu” din Timișoara. În prezent are loc instruirea celor peste 300 de persoane din segmentul de terapie intensivă, medici titulari, rezidenți și asistenți medicali. Aceste persoane vor folosi aplicația digital și vor ști să „vadă” viul în simboluri fine și redate cu acuratețe.
În spital există așa numitele medical-computere, care sunt ca niște cutii digitale ce preiau informaţiile de la toate echipamentele din jurul pacientului, fie că acesta este în patul de terapie intensivă sau în sala de operaţie.
Astfel, proiectul a conectat digital secția ATI cu Blocul Operator, respectiv cu sălile de operații ale acestuia din clădirile Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara. Este vorba aici de clădirea principală, de Ortopedie și „Casa Austria”.
Despre digitalizarea din Spitalul „Pius Brînzeu”, profesorul Săndesc ne-a declarat că: „este un salt în nivelul de îngrijire, în nivelul actului medical, în siguranța pacientului.”
Digitalizarea, afirmă președintele Societății Române de ATI, „E o etapă superioară în evoluția unui spital. Pentru noi, desigur, lucrând în străinătate, vizitând multe spitale, văzând aceste sisteme, [ea] a reprezentat mulți ani un vis.”
Din fericire, și în spitalele din România pot fi implementate asemenea sisteme de digitalizare, menite să ușureze munca medicilor.
„Un sistem de digitalizare impune, fără îndoială, o dotare adecvată, și această fază era obligatorie. Slavă Domnului că în ultimii ani, în domeniul ATI s-a reușit un proces de modernizare serios care s-a accelerat pur și simplu în perioada pandemiei. Am reușit din acest punct de vedere să găsim și o oportunitate în această criză majoră prin care am trecut, în sensul în care, în fața acestor pericole și provocări, a existat o deschidere totală din partea autorităților pentru soluțiile pe care noi, profesioniștii, Societatea Română de ATI, Comisia de ATI a Ministerului Sănătății le-am creat, le-am propus și am asigurat suportul pentru implementare”, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc (foto) pentru Viața Medicală.
Complexitatea secției ATI este cunoscută, este una dintre cele mai mari – cea mai mare, practic, dintr-o secție clinică și această complexitate în sine reprezintă o provocare, amintește profesorul Săndesc:
„[E esențial ]Să ai capacitatea să girezi multitudinea de echipamente, multitudinea de informații pe care ele le furnizează. De aceea, digitalizarea reprezintă o soluție pentru asigurarea unui management adecvat în asemenea medii complexe.”
În programul care a fost implementat la „Pius Brînzeu” se regăsesc o mulțime de beneficii despre care puteți citi în articolul DIGITALIZAREA, o etapă superioară în evoluţia spitalelor.
„În același program există o parte importantă a recomandărilor de îngrijire, recomandărilor de tratament cu doze, cu intervale de administrare, ore ș.a.m.d. – de la medicamente până la alte mijloace de îngrijire, inclusiv întoarcerea pacientului pe o parte, tapotaje ș.a.m.d. Programul nu numai că înregistrează aceste lucruri, dar asigură și avertizarea personalului că se apropie momentul în care trebuie administrat un medicament sau că trebuie făcută o anume manoperă”, ne-a explicat președintele Societății Române de ATI.
De asemenea, completează profesorul doctor Dorel Săndesc, în cazul în care doza recomandată depășește un domeniu al dozelor obișnuite, medicul prescriptor este avertizat de programul instalat.
„Avem, de asemenea, în spațiu o bibliotecă cu numeroase informații, cu protocoale, cu ghiduri care, sigur, sunt o sursă de informație directă atunci când medicul face analiza cazului și când prescrie îngrijirea pacienților, ceea ce reprezintă, desigur, un lucru foarte util”.
Acest program de digitalizare mai are o multitudine de funcții. Este conectat cu sistemul informatic al spitalului, preluând analizele de laborator, preluând explorările imagistice ș.a.m.d.
„El poate fi urmărit din tot sistemul, deci valorile și evoluția pacientului [pot fi urmărite], nu doar atunci când ești lângă patul sau masa de operație respectivă. Programul permite o analiză detaliată, statistici pe diversele obiective pe care le urmărim și, desigur, pe baza lor tragerea unor concluzii și luarea unor măsuri de îmbunătățire a managementului cazului.”
În concluzie, despre partea de digitalizare, profesorul Săndesc afirmă:
„Avem la îndemână un instrument complex, validat în multe țări, și care (...) nu este fix. El este dinamic, updatabil, și de asemenea este un program care se adaptează situației particulare din spitalul în care se implementează. Practic, programul pe care noi îl introducem acum este într-o bună parte producție proprie, pentru că am avut și avem posibilitatea să îl adaptăm așa cum considerăm, în funcție de condițiile concrete de la noi [din spital]. Pe de altă parte, am putut beneficia de standarde, protocoale, modele de management existente în alte spitale care folosesc un asemenea sistem.”
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe