Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Hormonii sexuali determină cât de bine funcționează anestezia la femei și la bărbați

de Florentina Ionescu - ian. 15 2024
Hormonii sexuali determină cât de bine funcționează anestezia la femei și la bărbați

Un studiu recent scoate la iveală rolul hormonilor sexuali. Aceștia influențează cât de bine funcționează anestezia atât la femei, cât și la bărbați.

Au trecut aproape 25 de ani de când oamenii de știință au identificat prima dată diferența în ceea ce privește sensibilitatea la anestezic între persoanele de sex masculin și cele de sex feminin. Acum, o cercetare nouă sugerează că hormonii sexuali îi fac pe bărbați să răspundă mai bine la această stare de pierdere a stării de conștiență – iar femeile sunt mai puțin responsive la anestezie, scrie New Atlas. 

Unele studii anterioare au arătat că în cazul femeilor este necesar mai mult timp pentru intrarea în acțiune a anesteziei, să se trezească mai repede de după o anestezie în comparație cu bărbații. 

Acum, însă, în cadrul studiului realizat pe modele animale (pe șoareci), cât și pe oameni, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania și-au propus să confirme că hormonii îndeplinesc un rol-cheie în metabolismul medicamentelor și în ceea ce privește efectul anestezic al anumitor substanțe medicamentoase. S-a observat că femeile sunt mai rezistente la efectele hipnotice ale anesteziei generale, arată sursa menționată. 

Autorii studiului au subliniat că substanțele folosite în anestezie induc starea de pierdere a conștienței în parte prin faptul că au o influență asupra unor circuite din creier sensibile la anumite perturbări hormonale, circuite care reglează somnul și starea de veghe. Prin urmare, ei au emis ipoteza că sensibilitatea la medicamente anestezice ar trebui să fie dependentă de sexul pacienților și modulată de hormonii sexuali. 

În cadrul modelelor animale (la șoareci), cercetătorii au descoperit că la concentrații identice de anestezic, femelele erau de două ori mai rezistente la medicament decât masculii șoareci. Cu toate acestea, când s-a efectuat un test pe șoarecii castrați, s-a observat că animalele au avut o rezistență sporită la anestezic, care era în mare măsură asemănătoare cu rezistența la anestezic a femelelor. Prin urmare, se pare că se putea confirma că testosteronul îndeplinea un rol în sensibilitatea la medicamentele anestezice. 

O concluzie trasă de cercetătorii este faptul că sensibilitatea la anestezic este bidirecțional modulată de testosteron. Castrarea, spun ei, sporește rezistența la anestezic. Pe de altă parte, când s-a administrat testosteron, acest lucru a sporit sensibilitatea la anestezic. „Conversia testosteronului în estradiol prin aromatază este parțial responsabilă pentru acest efect”, au punctat cercetătorii. 

„Diferențele de sex în ceea ce privește sensibilitatea la anestezic sunt predominant datorate testosteronului”, au adăugat autorii studiului.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/anesthesiologist-holding-oxygen-mask-induction-operating-2148754037

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe