Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ce spun specialiștii de la Institutul „Cantacuzino” despre epidemia de rujeolă din România

de Florentina Ionescu - dec. 7 2023
Ce spun specialiștii de la Institutul „Cantacuzino” despre epidemia de rujeolă din România

Ministerul Sănătății a declarat recent epidemie de rujeolă la nivel national. În acest context, reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” vin cu completări.

Despre epidemia de rujeolă și mai ales despre identificarea și supravegherea virusului care provoacă rujeolă au venit cu completări specialiștii din cadrul Institutului „Cantacuzino” din București. 

Astfel, potrivit acestora, secvențele virusului rujeolei ce a determinat declararea, în data de 5 decembrie 2023 a epidemiei la nivel național, au fost obținute, la fel ca și în 2003, 2010 și 2016, exclusiv în Laboratorul Infecții Respiratorii Virale din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. 

Acest laborator este recunoscut de Ministerul Sănătății și acreditat în fiecare an de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), încă din 2004, ca Laborator Național de Referință pentru Rujeolă și Rubeolă

„Epidemia actuală este determinată de genotipul D8 al virusului rujeolei, secvențele analizate fiind 100% identice cu cele identificate în India, Indonezia, Australia și Malaezia (baza de date MeaNS2 și GenBank). Epidemiologia moleculară sugerează că există diferite lanțuri de transmitere, indicând că aceasta este activă în întreaga țară”, au precizat experții din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” pe pagina oficială de Facebook a instituției. 

Aceștia subliniază că, până la eliminarea rujeolei în Regiunea Europeană a OMS, este necesară vigilență pentru a identifica toate cazurile cu simptome de rujeolă și pentru a minimiza riscul apariției cazurilor secundare precum și creșterea acoperirii vaccinale de până la 95%. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe