Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tusea convulsivă, subiectul unei dezbateri internaționale la care au participat și specialiști de la „Cantacuzino”

de Florentina Ionescu - oct. 19 2023
Tusea convulsivă, subiectul unei dezbateri internaționale la care au participat și specialiști de la „Cantacuzino”

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a avut câțiva specialiști prezenți la Conferința EUPertstrain/EUPertgenomics 2023 desfășurată la Barcelona.

Tusea convulsivă a fost unul dintre subiectele dezbătute de experții internaționali, recent, în Barcelona. În plin sezon de infecții respiratorii, specialiștii din Institutul „Cantacuzino”, prin studii și cercetări aprofundate, au în atenție aspecte ce privesc sănătatea publică. Rezultatul muncii lor se regăsește fie în diferite reviste și lucrări de specialitate, fie sunt teme de interes general dezbătute în cadrul unor conferințe internaționale. 

O astfel de întâlnire a fost și Conferința EUPertstrain/EUPertgenomics 2023 desfășurată la Barcelona, la care a participat doctor Georgeta-Cristina Oprea, cercetător științific în Laboratorul Infecții Respiratorii Bacteriene și membru al rețelei europene Pertussis, coordonată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), îndeplinind rolul de punct de contact operațional pentru tusea convulsivă în România, se arată pe pagina de Facebook a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. 

Rezultatele unor studii recente despre tusea convulsivă

Documentarea și schimbul de experiență în ce privește metodele utilizate în laboratoarele pentru diagnostic, precum și tipizarea moleculară în domeniul tusei convulsive au constituit agenda conferinței din Spania. 

Au fost prezentate rezultatele unor studii recente în domeniul tusei convulsive pentru optimizarea diagnosticului la diferite categorii de vârste: noile metode de detectare a agentului patogen Bordetella pertussis în rândul copiilor și adolescenților, prin recoltarea probelor de salivă, folosind metode neinvazive de prelevare, diverse studii serologice la populația adultă, noi perspective de imunizare, inclusiv la femeile gravide și metode de secvențiere de nouă generație pentru caracterizarea tulpinilor, au precizat reprezentanții Institutului „Cantacuzino”. 

De asemenea, au fost discutate aspecte privind optimizarea continuă a metodelor de diagnostic și armonizare, epidemiologia cazurilor, îmbunătățirea schemelor de imunizare și a vaccinurilor care asigură protecție specifică. 

Rezultatele mai multor studii realizate de participanți au fost concentrate pe diferențele ce apar între tulpinile circulante în urma administrării vaccinului pertussis acelular, atât în ceea ce privește virulența acestora, cât și simptomatologia specifică. 

 

Mai multe imagini, aici: 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe