Newsflash
Cultură

Povești ale trecutului

de Dr. Raluca BULEA - iun. 9 2023
Povești ale trecutului

Dacă treceţi pragul Muzeului Naţional de Istorie a României până la jumătatea lui Cireșar, aveţi ocazia să aflaţi lucruri interesante despre două momente istorice care sunt despărţite, în timp, de aproape 2.400 de ani.

Expoziţia „Tezaurul de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni” aduce la București nu doar piese din aur cu totul deosebite, dar marchează și reluarea, după o îndelungată întrerupere, a colaborării cu Institutul Naţional de Arheologie cu Muzeul Academiei Bulgare de  Știinţe din Sofia.

Descoperite în anul 2012, la 40 kilometri sud de Dunăre, piesele care alcătuiesc Tezaurul de la Sveștari provin din necropola tumulară a unui oraș fortificat. Sunt realizate exclusiv din aur și reprezintă podoabe feminine (diademă, brăţări, inel) și accesorii de harnașament.

Expunerea la București a acestor artefacte este cu totul specială și datorită așezării lor în proximitatea unor piese de factură similară, cu vechime comparabilă – sec. IV-III î.Hr. – descoperite pe teritoriul României, la Cucuteni-Băiceni, Peretu și Agighiol. În felul acesta vizitatorii pot să integreze într-un context mai amplu civilizaţia tracică și influenţele exercitate de aceasta pe ambele maluri ale Dunării.

Luptând pe calea undelor
 

Făcând un arc peste timp și ajungând la început de secol XX, pătrundem în expoziţia „Mircea Carp. Un secol în serviciul libertăţii”. Parcursul său temporal începe în perioada interbelică și ajunge în prezent, împletindu-se cu toate marile evenimente ale istoriei recente a României. Născut la Gherla, la 28 ianuarie 1923, într-o familie cu tradiţii militare, și înrudit prin mama sa cu Lascăr Catargiu, tânărul Mircea Carp s-a format pentru a deveni ofiţer, asemenea tatălui său. Destinul l-a făcut ca după ce a participat la luptele din al Doilea Război Mondial, o dată cu schimbarea de regim, să aleagă calea exilului. A ales să continue lupta, o viaţă întreagă, pe calea undelor radio.

Cuvintele sale au răsunat timp de peste patru decenii, întâi la Vocea Americii (1955-1978) și apoi la Europa liberă (1979-1995). Expoziţia surprinde, prin fotografii și documente personale, precum și prin extrase din presă, traseul personal al celui omagiat. Ea încadrează totodată viaţa acestuia în contextul istoric amplu pe care l-a trăit și în care s-a implicat cu pasiune și dăruire. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe