Newsflash
Internaționale

Poluarea aerului este asociată anual cu 7 milioane de decese premature

de Florentina Ionescu - feb. 18 2022
Poluarea aerului este asociată anual cu 7 milioane de decese premature

Într-un mesaj publicat pe canalul de YouTube, experții Organizației Mondiale a Sănătății explică de ce consideră poluarea aerului o urgență în domeniul sănătății publice.

Dr. Maria Neira (foto) este medic spaniol și din 2005 este director al Public Health, Environment and Social Determinants of Health Department (PHE) din cadrul OMS.

poluarea aerului experti OMS semnal de alarma decese premature
Fotografie creată de Arthur Ogleznev, de la Pexels

Invitată la un podcast de pe canalul OMS, aceasta a explicat că „atunci când avem peste șapte milioane de decese premature în fiecare an care sunt asociate cu expunerea la poluarea aerului, sunt sigură că toată lumea este de acord că aceasta este o problemă majoră de sănătate publică”. 

Varșovia are cei mai mulți senzori de monitorizare a calității aerului din Europa 

Dr. Maria Neira a mai explicat că:

„De fapt, nouă din zece persoane din lume, în special persoanele care locuiesc în orașe, respiră aer care nu este conform cu ceea ce OMS consideră a fi standardele bune potrivit recomandărilor noastre pentru calitatea aerului și din acest motiv nu pot fi sănătoase.”

Dr Maria Neira
Dr. Maria Neira

Vreme îndelungată, experții OMS credeau că cele mai multe boli asociate cu expunerea la aerul poluat erau doar cele care afectau sistemul respirator, a subliniat în cel mai recent podcast dr. Maria Neira:

„Iar acest lucru este încă adevărat. Foarte adevărat. Expunerea la poluarea aerului este responsabilă pentru bronhopneumopatia cronică obstructivă, cancer pulmonar, pneumonie și altele. Dar pe lângă bolile sistemului respirator, noi știm acum că aceste particule toxice pătrund în plămânii noștri și de acolo pătrund în fluxul sangvin, de unde vor ajunge în sistemul nostru cardiovascular și apoi vor fi responsabile de boli cardiovasculare ischemice, de boli neurologice, de accident vascular cerebral, precum și de probleme neurologice în general și de probleme ale sistemului reproducător. Așa că, după cum vă puteți imagina, toate aceste motive ne spun că considerăm poluarea aerului ca fiind una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică cu care ne confruntăm astăzi”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe