Newsflash
Ars Medici Diverse

Plan de Îngrijire în Pediatrie

de Asist. med. Daniela Nicolau - iun. 2 2023
Plan de Îngrijire în Pediatrie

În materialul de faţă și în următoarele din această serie încercăm să venim în ajutorul asistenţilor medicali oferindu-le un instrument menit să le eficientizeze efortul de îngrijire a pacientului pediatric.

Ţinând cont de eterogenitatea vârstelor cronologice ale pacienţilor, de etapele de dezvoltare și gama variată de diagnostice, generarea unui Plan de Îngrijire în Pediatrie este o provocare bazată pe statutul clinic al pacientului. Modificările unui astfel de plan au fost în principal generate în ceea ce privește gradul de dependenţă. Acesta acoperă un spectru variat, de la independenţă până la dependenţa totală, în cazul celor mai critici pacienţi.

Segmentul pediatric nu beneficia de un algoritm cu criterii adaptate, motiv pentru care propunerea este una originală și valoroasă, dezvoltată din prisma necesităţilor pe aparate și sisteme pentru aceste grupe de vârstă. Pentru aprofundarea modului de calcul al gradului de dependenţă pediatrică, vă vom pune la dispoziţie într-un număr ulterior studiul realizat de grupul de lucru din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timișoara.

Diversitatea nevoilor pacientului

În cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timișoara, complexitatea procesului de evaluare este mult îngreunată de diversitatea nevoilor pacienţilor, raportată la vârsta acestora, ei având nevoie de îngrijire și în condiţii fiziologice.

Planul de Îngrijire este documentul complex care descrie în dinamica sa întregul proces de îngrijire ca un plan sistematizat și logic de organizare și desfășurare a îngrijirilor, de identificare, diag­nosticare și soluţionare a nevoilor pacientului pe întreaga sa spitalizare, cu recomandări privind îngrijirile la externare.

Începând de la sosirea pacientului în spital, din momentul contactului iniţial cu personalul de îngrijire, și pe întreg parcursul spitalizării, utilizarea Planului de Îngrijire permite asistentului medical să-și stabilească acţiunile de îngrijire.

Asistentul de la Biroul de Internări consemnează datele personale, funcţiile vitale, parametrii privind greutatea, înălţimea și perimetrul cranian, toracic și abdominal (care la pacientul pediatric pot varia de la o zi la alta), evaluează gradul de dependenţă specific pediatric și riscul de cădere.

În cazul pacientului cu reacţii alergice, cu dependenţă majoră/totală sau risc de cădere crescut, se colorează o bulină de culoare roșie, în dreapta sus a primei pagini. Această bulină, pe întreg parcursul internării, avertizează asistentul medical asupra existenţei unui risc major.

Prin Planul de Îngrijire a pacientului pediatric, am dezvoltat un instrument ușor de folosit, cu un minim de efort. El lasă loc de puţine interpretări și este ușor cuantificabil.

Descarcă Planul de Îngrijire în Pediatrie 

Autor: Daniela Nicolau,

Asistent Medical Principal Licenţiat, Director Îngrijiri la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timișoara

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe