Newsflash
Știri

S-a lansat campania națională „Înțelege Parkinson”

de Dorina Novac - apr. 11 2023
S-a lansat campania națională „Înțelege Parkinson”

Trei asociații de pacienți lansează campania națională „Înțelege Parkinson” și avertizează asupra faptului că leziunile neurologice pot să apară și cu 20 de ani înainte de simptomele T.R.A.P.

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva bolii Parkinson, trei asociații din România – Asociația Bolnavilor de Parkinson „Sufletul Lalelelor”, Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson și Asociația „Mai puternici decât boala Parkinson” – lansează campania națională de conștientizare „Înțelege Parkinson”, cu mesajul – Recunoaște semnele bolii Parkinson – T.R.A.P. Caută un neurolog! și platforma de informare intelegeParkinson.ro.

campanie Parkinson

proiecții cu caracter informativ

În acest context, campania „Înțelege Parkinson” își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la boala Parkinson, să aducă în atenție impactul acesteia asupra vieții pacienților și familiilor lor, precum și să încurajeze implicarea comunității în sprijinul acestor persoane.

Mai important, prin lansarea platformei intelegeparkinson.ro scopul este de a crește gradul de informare cu privire la simptomele acestei boli.

Citește și: Boala Parkinson are nevoie și de o abordare non-farmacologică

Pe lângă platforma de informare, lansarea campaniei „Înțelege Parkinson” va include o serie de proiecții cu caracter informativ în rețeaua de cinema Cineplexx din întreaga țară, dar și o proiecție specială pe clădirea Teatrului Naţional I.L. Caragiale din București, pe 11 aprilie, între orele 20:00 – 00:00.

Proiectul este sprijinit de Societatea de Neurologie din România (SNR). Boala Parkinson necesită un management complex, de aceea SNR susţine şi dezvoltarea unor „Centre de Expertiză în Domeniul Tulburărilor de Mişcare şi al Managementului Bolii Parkinson”, în cadrul centrelor universitare din România.

În acest moment, funcţionează centre de excelenţă, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara, Iaşi, Suceava, Oradea, Craiova, Constanţa, Galați, Sibiu și Brașov, în care pacienții cu boala Parkinson sunt tratați de echipe multidisciplinare formate din medic neurolog, gastroenterolog, psiholog, nutriționist/dietetician, logoped sau specialist în medicina fizică și de recuperare.

Boala Parkinson afectează peste 6,2 milioane de oameni în lume, dintre care 1,2 milioane sunt în Europa, ceea ce arată că boala Parkinson este a doua ca incidență după boala Alzheimer și în același timp, este afecțiunea cu cea mai mare creștere la nivel global.

În România, statisticile oficiale indică 72.000 de pacienți diagnosticați cu această afecțiune neuro-degenerativă progresivă clinic, dintre care 8.100 în București. Cercetările recente indică faptul că numărul pacienților se va dubla până în 2030.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe