Newsflash
Advertorial

Performanțe medicale de talie internațională la Universitatea Transilvania din Brașov

de Raluca Mihăilă - mai 12 2023
Performanțe medicale de talie internațională la Universitatea Transilvania din Brașov

Cu peste 70 de ani de existență, Universitatea Transilvania din Brașov se ridică la înălțimea propriului slogan, „Învață să fii în centru”. (P)

Cu peste 70 de ani de existență, Universitatea Transilvania din Brașov se ridică la înălțimea propriului slogan, „Învață să fii în centru”, atât prin preocupările academice și colaborările academice internaționale, cât și prin poziționarea pe care și-a câștigat-o în cadrul competițiilor naționale și internaționale de inventică și cercetare inovativă în domenii academice de top: medicină, inginerie, design, economie. 

Premiul pentru cea mai bună echipă la Gala Cercetării Românești

Prof. dr. ing. Lucian Mihai Itu, profesor la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania din Brașov și Coordonator al Echipei de Inteligență Artificială din grupul Image Fusion and Analytics al unei companii private partener, a participat recent, alături de echipa sa de cercetători academici, la Gala Cercetării Românești la categoria Tineri cercetători. Echipă în cercetare. A câștigat premiul pentru cea mai bună echipă pentru soluții de medicină personalizată. Tot din partea Universității Transilvania din Brașov au fost nominalizați prof. dr. ing. Sorin Vlase și echipa sa din cadrul Facultății de Inginerie Mecanică. 

Acest succes reprezintă doar unul dintr-o serie mai largă de recunoașteri publice ale muncii, dedicării și rezultatelor remarcabile obținute de tinerii cercetători în domeniile-cheie: optimizarea costurilor în terapii, automatizarea proceselor pentru eficacitate, creșterea ratei de supraviețuire și a calității vieții pacienților, profilaxie și dezvoltarea de terapii moderne pentru suportul chimic, genetic și celular și standardizarea acestora cu normele bioetice.

Departamentul de Automatică din cadrul Facultății de Inginerie, în colaborare cu Facultatea de Medicină, are o colaborare foarte strânsă cu mediul privat, alături de care, încă din 2010, reușește să facă cercetare de vârf în zona dezvoltării de software pentru industria medicală: angiografii, ultrasunete, computere tomograf, RMN-uri. Strategia unui astfel de parteneriat academic-privat asigură continuitate în activitatea de cercetare medicală, având în vedere gradul mare de impredictibilitate a accesărilor finanțărilor internaționale cu care se confruntă în general mediul academic preocupat de inovare. Această fluență în activitate menține motivarea cercetătorilor de a rămâne implicați în proiecte de complexitate mare și, de asemenea, contribuie la un mediu de lucru competitiv și eficient inspirat de specificul antreprenorial. 

RMN cardiac sintetic

Focus pe soluții în patologiile cardiovasculare și în cancer

De-a lungul anilor au fost derulate foarte multe proiecte finanțate public-privat, cu dezvoltare-cercetare în principal pe două patologii:

1. cardiovasculare, cu incidența cea mai mare în rândul cauzelor de morbiditate la nivel mondial (unde deja există în teste clinice o aplicație utilă pentru diagnosticarea severității stenozelor coronariene, urmând să fie lansată pe piața internațională) și 

2. cancere, cu a doua cea mai mare prevalență în cauzele de deces în lume. 

Evaluare non-invazivă a stenozelor coronariene 

Scopul principal în dezvoltarea acestor soluții software este automatizarea activităților medicale repetitive și sprijinul în interpretare, diagnosticare, planuri de tratament și reabilitare. 

Printre proiectele dezvoltate de echipele din cadrul Universității Transilvania din Brașov sunt Proiectul SIMCor (dedicat dispozitivelor implantabile în patologiile cardiologice), PROGRESS (care folosește inteligență artificială pentru prevenția și tratarea patologiilor arteriale coronariene) și MHMD (proiectul a dezvoltat o rețea deschisă de informații biomedicale axată pe conexiunea dintre organizații și indivizi, încurajând spitalele să înceapă să pună la dispoziție date anonime pentru cercetare deschisă, îndemnând în același timp cetățenii să devină proprietarii și controlorii definitivi ai datelor lor de sănătate). 

Implicarea în domeniul medicinei personalizate este o altă preocupare importantă, pentru că presupune ieșirea din sfera soluțiilor generice de tratament și identificarea aplicată de soluții care tratează țintit anumite patologii și care adresează nevoi și planuri de vindecare specifice. Reprezintă o schimbare de paradigmă de la o abordare „unică pentru toți” la o strategie optimizată pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolii pentru fiecare persoană, bazată pe caracteristicile sale biologice unice. 

Prin integrarea tuturor datelor disponibile pentru un anumit pacient cu ajutorul inteligenței artificiale, se poate automatiza un plan de tratament personalizat, adaptat condițiilor de viață ale persoanei respective. 

Pentru a atinge obiectivele medicinei personalizate în aceste domenii medicale, echipa coordonată de prof. dr. ing. Itu a efectuat cercetări interdisciplinare în mai multe domenii, printre care:

  • Inteligența artificială (AI): învățarea profundă și învățarea automată clasică;
  • Modelare computațională (3D, 1D, 0D): FEM, FDM, Lattice Boltzmann și personalizare model (pentru estimare și optimizare a parametrilor);
  • Viziune computerizată / Procesare de imagini;
  • fiziologie în domeniul medical: sistem cardiovascular cu accent special pe boala coronariană și cancer;
  • Calcul de înaltă performanță: calcule paralele și eficiente folosind unități de procesare grafică și/sau procesare bazată pe cloud;
  • Confidențialitate și securitate: criptare homomorfă și învățare centralizată.
Flux de lucru pentru păstrarea confidentialității datelor pacienților la utilizarea tehnologiilor bazate pe inteligența artificială

Realizări și distincții internaționale în cercetare academică și inovație medicale

Printre cele mai importante realizări ale coordonatorului echipei și ale echipei de cercetare, enumerăm:

 

1. Model personalizat de ordin redus al circulației coronariene

2. Algoritm de personalizare a hemodinamicii coronariene estimate la repaos și hiperemie

3. Evaluarea hemodinamică non-invaiză a coarctației aortice

4. Estimarea non-invazivă a buclei presiune – volum a ventriculului stâng, folosind ecocardiografia

5. Determinarea din imagini medicale a rezervei fracționare de flux prin învățare automată

6. Evaluarea anatomică și morfologică a plăcilor coronariene

7. Generarea de date sintetice medicale folosind inteligența artificială.

 

 

Fondurile atrase prin cele 16 proiecte de cercetare se ridică la mai multe milioane de EUR, proveniți din surse ale UE și naționale (UEFISCDI). 

Din punctul de vedere al diseminării în media academică internațională de profil, echipa de cercetători în medicină din cadrul Universității Transilvania are la activ peste 90 de apariții ISI și multe premii de recunoaștere, printre care:

  • Innovation Radar Prize 2019, acordat de Comisia Europeană la categoria Industrial & Enabling Tech unde, în cadrul proiectului “My health – My data”, prin care se pune în valoare potențialul de inovare din zona de protecție a datelor prin mecanisme de inteligență artificială direct pe date criptate homomorfic;
  • Cel mai bun proiect de cercetare al anului 2022 în cadrul Galei Romania Healthcare Awards pentru proiectul ATHEROSCLEROSYS;
  • Conferința IEEE în Biomedicină și Informatică medicală 2014 – BHI 2014, locul II la cea mai bună lucrare de cercetare;
  • ”Best Poster Award”, primit de Anamaria Vizi pentru munca depusă în domeniul protecției datelor folosind Machine Learning în cadrul Școlii de vară Machine Learning Summer School Conference 2018, organizată de Google DeepMind;
  • Cea mai citată lucrare academică – 313 citări: Itu, L. M., Rapaka, S., Passerini T., Georgescu, B., Schwemmer, C., Schoebinger, M., Flohr, T., Sharma, P., Comaniciu, D., A Machine Learning Approach for Computation of Fractional Flow Reserve from Coronary Computed Tomography, Journal of Applied Physiology, Vol. 121, No. 7, July 2016, pp. 42-52, ISSN: 8750-7587, DOI: 10.1152/japplphysiol.00752.2015.

Toate proiectele de inovație au demarat de la TRL 2 cu scopul de a ajunge, prin suportul antreprenorial al companiilor-partener din SUA, România și Germania, la dezvoltarea de soluții practice, implementabile ușor și cu impact real la nivelul de sănătate al populației. Astfel că la acest moment, toate sunt în stadiul TRL 6 sau 7, urmând să atingă nivelul TRL 9 pentru punere pe piață.

În domeniul medical, drumul de la prototip la produs este unul foarte lung și presărat cu etape succesive de verificări, validări, atestări, studii clinice. Pot trece mulți ani până la o preluare integrală. Așteptarea este ca în maximum doi ani soluțiile dezvoltate sub coordonarea prof. dr. ing. Itu să ajungă la această preluare integrală. 

Echipa extinsă de lucru conține și opt doctoranzi, cu dublă afiliere în zona privată și universitară, conexiunea între mediul inovativ-antreprenorial și cel academic fiind una extrem de strânsă și cu impact major în rezultatele de cercetare-inovare.

Soluțiile software au fost adoptate pe scară largă atât la nivel de clinici private, cât și publice, ele având rolul de a opera direct pe aparatura existentă în aceste locații și procesând imagistică, elaborând rapoarte sau returnând metrici și indicatori relevanți pentru măsurare și diagnosticare. Cu ajutorul acestor soluții, nivelul de granularitate al intervențiilor medicale și precizia în diagnosticare cresc exponențial, în același timp degrevând activitatea medicală de sarcinile rutinante și ușor automatizabile. 

Parteneriate naționale și internaționale de succes. Unicitatea Universității Transilvania

Printre cele mai strânse parteneriate la nivel național sunt cele cu Spitalul Floreasca (cu un istoric de cercetare încă din 2012), cu Institutul Fundeni, cu Spitalul Universitar și cu Spitalul privat Cardiomed din Târgu Mureș, cu Spitalul Clinic de Urgență din Cluj-Napoca. 

La nivel internațional, colaborările curente principale sunt cele cu Spitalul Universitar Charité din BerlinUniversitatea Tehnică din Trondheim – Norvegia, Universitatea Tehnică din Eindhoven – Olanda, cu Institutul de Cardiogenetică de la Lübeck – Germania, cu Universitatea din Bordeaux – Franța. 

Ceea ce distinge Universitatea Transilvania din Brașov de alte universități din România este orientarea masivă și cu tactici pragmatice pentru cercetare-inovare medicală, lucru pus în practică printr-o serie de facilități financiare importante, de tipul subvenționării publicării articolelor pentru cercetătorii care publică internațională, a finanțării pentru echipamente pentru cei care au publicat articole importante și cu potențial mare de inovare, a unei scheme de bonusare salarială pentru calitatea ridicată a articolelor publicate și a participării în proiecte. 

Ca urmare a acestei strategii de încurajare tangibilă a performanței în cercetare-inovare, a reputației tinerilor cercetători și de impulsionare financiară pentru cei dedicați, universitatea a crescut vizibil în clasamentele internaționale, ea devenind un partener dezirabil pentru jucători de renume la nivel european și internațional. Au existat și invitații de a participa la consorții de cercetare pe fondul unei competențe validate și vizibile, așadar drumul spre colaborări are loc în ambele sensuri. Desigur, pe măsură ce crește amploarea proiectelor, numărul de patente și volumul de publicări și preluări internaționale, crește și interesul centrelor internaționale în partenerierea cu centrul universitar brașovean. Este important și faptul că la nivel european partenerii din Occident caută parteneri din estul Europei, iar acest val este luat cu aplomb de centrul academic. Mai mult decât atât, există un interes crescând în atragerea înapoi în România a cercetătorilor români plecați în Vest pentru studii și proiecte, iar acest interes se vede în repatrierea academică a studenților foarte buni.

Planuri de viitor și relația cu ROHEALTH

Parteneriatul cu ROHEALTH a demarat în pandemie, oportunitățile de colaborare și cointeresare din cadrul organizației asigurând deja includerea într-un parteneriat de tip Horizon Europe a unei echipe din cadrul universității și asigurând un nivel de informare ridicat cu privire la oportunitățile de colaborare din piața inovației medicale, dar și a exploatării și comercializării rezultatelor acestei inovații. Includerea Universității în rândul celorlalți membri obligă la un rol proactiv, cu scopul de a completa expertiza cumulată a membrilor din cluster și, de asemenea, de a  crea ocazii de piață și inovare pentru echipele de cercetare din Transilvania.

____

ROHEALTH - Clusterul pentru Sănătate și Bioeconomie urmărește să dezvolte activități legate de domeniul sănătății și bioeconomiei, pentru a promova și încuraja cooperarea între companii, organizaţii, universități și entități publice. Organizația are 82 de membri, dintre care 45% sunt IMM-uri, start-up-uri și spin-off-uri, 45% sunt spitale, institute de cercetare-dezvoltare, universități și autorități publice și restul – ONG-uri și persoane fizice. Cu activitatea organizată în 9 grupuri tematice, ROHEALTH face parte din consorțiul strategic Nobocap și din MEDRO (Rețeaua Română de Clustere în Domeniul Medical) și este unicul cluster certificat ECEI GOLD Label în Sănătate din România, alături de alte 7 din Danemarca, Germania, Spania și Norvegia. Valoarea totală a proiectelor generate până în prezent prin ROHEALTH este de peste 200 de milioane de EURO.      

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe