Cercetătorii de la Universitatea Lund au descoperit că PAX5 este o genă asociată în mod cert cu afectarea secreției de insulină în cazul diabetului zaharat de tip 2.
Cercetătorii au identificat 395 de gene care sunt exprimate în mod diferit în cazul oamenilor care suferă de diabet de tip 2. Una dintre gene s-a dovedit a fi extrem de puternic asociată cu afectarea secreției de insulină, scrie medicalxpress.com. Acum, cercetătorii vor să investigheze dacă este posibil să folosească un anumit instrument pentru a corecta activitatea acestei gene.
Lucrarea științifică scrisă de echipa de cercetători a fost publicată recent în „Journal of Clinical Investigation” și a arătat că 395 de gene sunt exprimate în mod diferit în insulele de celule pancreatice la persoanele cu diabet de tip 2.
Dintre acestea, 94 de gene erau cunoscute anterior de oamenii de știință. Studiul se bazează pe analizele celulelor care produc insulină extrase de la 283 de persoane, cu sau fără diabet zaharat de tip 2.
„Unul dintre punctele forte ale noului nostru studiu este că am putut să validăm genele deja cunoscute, iar în același timp am putut să descoperim multe gene noi care sunt exprimate diferit la indivizii cu diabet de tip 2. De asemenea, am putut să identificăm o genă care s-a dovedit a fi puternic asociată cu diminuarea producției de insulină”, a declarat Karl Bacos, profesor asociat în domeniul cercetării experimentale a diabetului, la Universitatea Lund, cel care a condus studiul împreună cu profesorul Charlotte Ling.
Gena la care se referă profesorul Karl Bacos se numește PAX5 și s-a dovedit anterior că a fost asociată cu leucemia, dar nu au existat alte studii despre rolul acestei gene în insulele pancreatice și în cazul diabetului zaharat.
Cercetătorii au efectuat mai multe experimente în culturi de celule pancreatice care produc insulină, prelevate de la oameni și de la șoareci. Acestea au fost studiate pentru a se vedea modul în care expresia modificată a genei PAX5 a afectat secreția de insulină. Experimentul a arătat că secreția de insulină diminuată, iar că moartea celulelor a scăzut atunci când gena PAX5 a fost supra-exprimată.
Cercetătorii speră ca această informație să fie utilizată în trialuri clinice, în viitor, pentru a se dezvolta noi tratamente împotriva diabetului de tip 2.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe