Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Insulină cu administrare sublinguală

de Florentina Ionescu - iun. 10 2024
 Insulină cu administrare sublinguală

Picăturile de insulină orală, administrate sub limbă, ar putea înlocui în viitorul apropiat injecțiile dese pe care le fac pacienții cu diabet zaharat de tip 1.

Oamenii de știință de la Universitatea British Columbia (UBC) au dezvoltat o nouă metodă de administrare a insulinei. În acest sens, utilizatorii trebuie doar să pună sub limbă câteva picături. În cadrul unui studiu recent, echipa de la UBC a dezvoltat un nou sistem care ar putea fi, totuși, numit insulină orală. În loc să fie înghițită, insulina ia forma unor picături care sunt puse sub limbă. Această metodă de administrare este utilă pentru acele medicamente care nu supraviețuiesc în stomac. 

Administrarea sublinguală este o metodă eficientă, deoarece țesutul de sub limbă conține multe vase capilare, permițând astfel substanțelor medicamentoase să intră rapid în circulația sângelui. 

În mod normal, această metodă nu ar funcționa bine în cazul insulinei, deoarece aceasta are o moleculă mare care nu trece cu ușurință în celule. Așa că echipa de cercetători a combinat insulina cu o peptidă ce poate penetra membrana celulelor (CPP), făcută din produși secundari din pește, astfel încât CPP face ca celulele să fie mai poroase. 

Este vorba mai degrabă de un ghid care ajută insulina să navigheze într-un labirint pentru a ajunge mai repede în sângele pacientului, a explicat dr. Jiamin Wu, un cercetător implicat în acest studiu. Acest „ghid” găsește cele mai bune rute, astfel că insulinei îi este mai ușor să ajungă acolo unde este nevoie. 

Echipa de cercetători a testat tehnica nouă pe șoareci de laborator. Când a fost combinată cu CPP, insulina a ajuns cu succes în fluxul sangvin și a controlat valorile glucozei din sânge aproape la fel de bine ca insulina administrată pe cale injectabilă. Fără această peptidă pe post de ghid, insulina tinde să rămână blocată în mucoasa care căptușește cavitatea orală. În prezent, cercetătorii lucrează la obținerea licenței pentru această tehnologie, pentru partenerii lor comerciali. 

Surse:

https://newatlas.com/medical/oral-insulin-drops-tongue-diabetes-injections/ 

https://news.ubc.ca/2024/06/ubc-developed-oral-insulin-drops/ 


Notă autor:

FOTO: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/portrait-dark-haired-young-woman-taking-2155108799

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe