Un studiu recent arată că pacienții care folosesc portalurile online ale medicilor lor sunt mai sănătoși. Beneficiile sunt mult mai mari, arată experții.
În contextul epidemiologic actual generat de infecția cu noul coronavirus, a luat naștere un nou sfat, acela de a rămâne conectați cu medicii noștri prin intermediul platformelor online pentru pacienți.
Persoanele care iau legătura cu profesioniștii din domeniul sănătății, prin intermediul platformelor (portalurilor) online pentru pacienți petrec mai puțin timp în spital, reducând costurile îngrijirilor medicale, potrivit unui studiu nou, publicat în numărul din iunie al revistei „MIS Quarterly”, scrie scrie medicalxpress.com.
În prima analiză de acest gen, la scară largă, despre cum utilizarea platformelor online dedicate pacienților influențează prognosticurile individuale, cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au descoperit că pacienții cu boli cronice care folosesc tehnologia au avut o predispoziție mai mică de a fi spitalizați, de a avea nevoie de îngrijiri medicale de urgență sau de a fi reinternați.
Totodată, acești pacienți, arată studiul, au avut perioade mai scurte de internare.
„Studiul acesta aduce vești bune atât pentru spitale, cât și pentru pacienți. Folosirea eficientă a sistemelor de informare dedicate sănătății este un bun indicator al viitoarelor comportamente ale pacientului și al viitoarelor prognosticuri ale stării lor de sănătate”, a declarat cercetătorul principal Indranil Bardhan, profesor în cadrul UT Austin's McCombs School of Business.
Prin platformele sau portalurile online, pacienții pot cere reînnoirea rețetei pentru medicamente, pot vedea rezultatele analizelor de laborator și pot vedea radiografiile, pot urmări și actualiza istoricul medical și pot comunica pe căi sigure cu medicii lor.
Aceste avantaje au însă și un preț mare pentru spitale, în ceea ce privește capitalul uman și pregătirea personalului medical. Cercetătorii și-au propus, deci, să afle dacă a meritat efortul în ceea ce privește sănătatea pacienților pe termen lung.
Au fost studiate datele referitoare la platformele/portalurile online și la folosirea lor de către pacienți. Au fost incluși 3.266 de pacienți cu insuficiență cardiacă congestivă, pe o perioadă de 12 ani. S-a ținut cont de ce caracteristici ale platformelor online au folosit pacienții și de cât timp au petrecut aceștia folosindu-le.
În medie, cei care au folosit eficient platformele online au avut un risc cu 2% până la 4% mai mic de a fi spitalizați, ceea ce se traduce în mii de pacienți chiar și pentru un spital de dimensiuni medii – și într-un cost de 30.000 de dolari per pacient, adică sume substanțiale economisite de sistemul de sănătate.
Cercetătorii au mai observat că pacienții care au folosit platformele sau portalurile online au avut o predispoziție cu 3,2% mai mică de a ajunge la Urgență, iar cei care au fost spitalizați au stat mai puține zile internați, cu aproape 11% mai puține.
Un alt aspect important observat în cadrul studiului a fost legat de rata de reinternare a pacienților. Aceasta era definită prin faptul că un pacient a fost spitalizat mai mult de o singură dată într-o perioadă de 30 de zile. Rata aceasta de internare multiplă a fost cu aproape 2% mai mică în cazul utilizatorilor platformelor online dedicate pacienților, potrivit sursei citate.
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe