Newsflash
Internaționale

Ora de culcare influențează riscul de boli cardiovasculare

de Florentina Ionescu - nov. 11 2021
Ora de culcare influențează riscul de boli cardiovasculare

Societatea Europeană de Cardiologie ne reamintește că, dacă mergem la culcare într-un anumit interval, acest obicei este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare.

Dacă ora la care o persoană merge la culcare este cuprinsă în intervalul 22:00-23:00, acest lucru este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare, în comparație cu orele mai târzii sau în comparație cu orele precedente acestui interval orar, se arată într-un studiu publicat la 8 noiembrie în „European Heart Journal -- Digital Health”, un jurnal medical al Societății Europene de Cardiologie (ESC). 

Riscul de deces la cei cu diabet si hipertensiune

„Corpul uman are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcțiilor fizice și mentale. Deși nu putem concluziona că există o cauzalitate de pe urma studiului nostru, rezultatele sugerează că orele mai târzii de culcare sau mai devreme de ora 22:00 ar avea o probabilitate mai mare să perturbe ceasul intern al organismului, cu consecințe adverse pentru sănătatea sistemului cardiovascular”, a declarat autorul studiului, dr. David Plans de la University of Exeter, din Marea Britanie, citat de Science Daily.

Studiul acesta a examinat asocierea dintre debutul somnului, măsurat în mod obiectiv (și nu raportat de participanți) în cadrul unei cohorte mari de adulți, arată sursa. Studiul a inclus 88.026 de indivizi recrutați între anii 2006 și 2010. Vârsta medie a fost de 61 de ani (cuprinsă între 43 de ani și 79 de ani), iar din totalul participanților, 58% erau femei.

Datele referitoare la ora de inițiere a somnului și la ora de trezire au fost colectate pe o perioadă de șapte zile, utilizându-se un accelerometru purtat la încheietură.

Participanții au completat chestionare cu privire la starea lor de sănătate, la stilul de viață, date demografice și date despre evaluările fizice. Ei au fost apoi urmăriți pentru a se depista un diagnostic nou de boală cardiovasculară, care a fost definită ca fiind un infarct miocardic, insuficiență cardiacă, boală cardiacă cronică ischemică, accident vascular cerebral și atac ischemic tranzitoriu.

Pe perioada de urmărire a participanților, de 5,7 ani, 3.172 de persoane (3,6%) au dezvoltat boală cardiovasculară. Incidența a fost cea mai mare în grupul persoanelor care aveau ora de culcare la miezul nopții sau după ora 24:00, iar incidența cea mai scăzută a fost în grupul persoanelor care s-au culcat între ora 22:00 și 22:59.

Cercetătorii au analizat asocierea dintre ora de culcare și evenimentele cardiovasculare după ce au ajustat anumiți factori. Comparativ cu ora de culcare cuprinsă în intervalul 22:00 - 22:59, a existat un risc cu 25% mai mare de boală cardiovasculară odată cu faptul că persoana mergea la culcare la miezul nopții sau chiar mai târziu, un risc cu 12% mai mare pentru cei care se culcau între ora 23:00 – 23:59 și un risc cu 24% mai mare pentru cei care adormeau înainte de ora 22:00.

Într-o analiză făcută mai în profunzime, în funcție de sex, asocierea cu riscul cardiovascular crescut a fost mai puternică în cazul femeilor, iar ora de culcare înainte de 22:00 a rămas un risc semnificativ pentru bărbați.

„Studiul nostru indică faptul că ora optimă de a merge la culcare este situată într-un punct specific în ciclul de 24 de ore al corpului uman, iar deviațiile de la acest punct pot fi în detrimentul sănătății. Ora cu cel mai mare risc a fost după miezul nopții”, a declarat dr. David Plans.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe