Newsflash
Internaționale

Știința explică: De ce căldura ne face să ne simțim obosiți?

de Florentina Ionescu - aug. 30 2022
Știința explică: De ce căldura ne face să ne simțim obosiți?

Motivul pentru care ne simțim obosiți în mijlocul zilei ar putea fi legat de starea vremii, potrivit unei cercetări.

Un studiu recent sugerează că dorința de a trage un pui de somn după-amiază ar putea fi determinată biologic și ar putea fi influențată de temperaturile din exterior, scrie www.medicalnewstoday.com. 

somn caldura temperatura oboseala studiu
Foto: Rawpixel

Temperaturile externe ne pot afecta nivelul de energie, emoțiile și calitatea somnului. Totuși, oamenii de știință încă explorează modul în care schimbările climatice influențează comportamentul uman.

Recent, neurobiologii de la Northwestern University din Evanston, SUA, ar fi descoperit temelia factorilor genetici care influențează adaptările corpului uman la climă, arată sursa citată. Studiul recent publicat de aceștia în jurnalul „Current Biology” a descoperit un „circuit distinct de termometre” în creierul musculiței de oțet, circuit declanșat de temperaturile ridicate. Apoi în 2020 a urmat o lucrare de cercetare care a identificat un circuit de tipul „termometrului frigului”, arată aceeași sursă.

„Oamenii pot să aleagă să doarmă după-amiaza într-o zi călduroasă și, în unele zone ale lumii, acest lucru este o normă culturală. Dar ce anume aleg oamenii aceștia și ce sunt programați să facă, de fapt? Desigur, nu este vorba de cultură la musculița de oțet, așa că ar putea să existe un mecanism biologic subiacent extrem de puternic care a fost trecut cu vederea la oameni”, a declarat autorul principal Marco Gallio, profesor asociat de neurobiologie în cadrul Weinberg College of Arts and Sciences de la Northwestern University, pentru Medical News Today.

Nu întâmplător echipa dr. Gallio a ales să examineze musculița de oțet pentru a scoate la iveală biologia din spatele stărilor de somnolență de la amiază.

Profesorul a menționat că somnul este un factor universal în lumea animalelor. Totodată, el a spus că 60% dintre genele insectelor sunt la fel cu genele care se găsesc la oameni. Există și alți factori pe care oamenii îi au în comun cu musculițele de oțet. De pildă, temperatura favorită a musculiței de oțet, 25 de grade Celsius, este aproape de cea a oamenilor.

Influența temperaturii din exterior asupra somnului a fost studiată și de alți oameni de știință. De pildă, dr. Matthew Walker, care nu a fost implicat în studiul menționat mai sus, este autor și profesor de neuroștiințe și psihologie la University of California, Berkeley. Într-un podcast din 2019, el a declarat că „temperatura este un trigger puternic al organizării somnului și al profunzimii somnului.”

„Pentru ca noi să adormim și să rămânem adormiți, corpul nostru trebuie să își scadă temperatura cu aproape un grad Celsius. Acesta este motivul pentru care ne este mai ușor să adormim într-o cameră în care este mai răcoare decât într-o încăpere unde este mai cald, deoarece în camera răcoroasă ne va duce în direcția termică corectă pentru a avea un somn de o calitate bună.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe