Newsflash
Internaționale

Protezele de șold pe bază de cobalt, risc de afecţiuni cardiace

de Dr. Mariana MINEA - mai 5 2023
Protezele de șold pe bază de cobalt, risc de afecţiuni cardiace

Pacienţii care au primit proteze de șold confecţionate din cobalt și crom pot avea probleme cardiovasculare din cauza lor, arată un studiu realizat în Marea Britanie.

proteze

        Cobaltul care ajunge în sânge interferează cu nivelul calciului în mușchiul inimii, afectând capacitatea acestuia de a se contracta, au arătat analizele pe culturi celulare.

        Medicii britanici au evaluat nivelul cobaltului la 30 de pacienţi care au primit astfel de proteze în anii 2000. Dintre ei, 16 au fost evaluaţi prin intermediul unei forme de ecografie numită strain longitudinal global. Metoda măsoară contractilitatea miocardului cu o mai mare fineţe decât o face ecocardiograma. Astfel, au fost identificate anomalii de contractilitate la o mică parte dintre acești pacienţi.

Medicii au subliniat că, deși riscul acestora de a dezvolta boli cardiovasculare este foarte mic, el nu trebuie subestimat, unii pacienţi putând dezvolta insuficienţă cardiacă. Totodată, echipa de medici britanici pune la punct un test pentru a măsura riscul de afectare cardiacă.

 


Notă autor:

https://www.theguardian.com/science/2023/apr/26/uk-study-highlights-heart-disease-risk-from-older-types-of-hip-replacement

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe