Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Scanarea retinei cu ajutorul AI arată riscul de AVC și de boli cardiace

de Florentina Ionescu - oct. 11 2022
Scanarea retinei cu ajutorul AI arată riscul de AVC și de boli cardiace

Printr-o scanare specială, cu ajutorul inteligenței artificiale, se pot obține scoruri de risc pentru accidentul vascular cerebral și pentru bolile cardiovasculare.

O echipă de cercetători din Marea Britanie a dezvoltat un sistem complet automatizat pe bază de inteligență artificială care poate scana imaginile retinei pentru a evalua sănătatea vasculară, ajutând astfel la identificarea acelor persoane la risc ridicat de a dezvolta boală cardiovasculară și accident vascular cerebal (AVC), scrie newatlas.com.

Specialiștii amintesc faptul că boli precum artrita reumatoidă și hipertiroidismul pot fi detectate la nivelul ochiului, iar inovațiile recente sugerează și că boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson ar putea fi diagnosticate prin intermediul scanărilor retinei. 

Un NFT cu imaginea irisului lui Javier Bardem va fi vândut în scop caritabil 

scanare retina risc avc boala cardiovasculara
Fotografie de la lil artsy: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ochi-tratament-facial-estompare-ince-o-are-3876937/

 

Având în vedere cât de sensibile pot fi vasele de sânge din interiorul ochilor pentru a genera modificări cardiovasculare, cercetătorii au studiat în ultimii ani relația dintre trăsăturile de la nivelul retinei și condițiile medicale precum diabetul sau boala arterială coronariană. Datorită progresului înregistrat la nivelul sistemelor computerizate care pot în mod automat să identifice diferențele ce apar în structurile vasculare din retina unei persoane, cercetătorii sunt acum din ce în ce mai aproape să dețină un nou tip de instrument de diagnostic, arată sursa menționată.

Sistemul ce folosește inteligența artificială se numește QUARTZ (QUantitative Analysis of Retinal vessels Topology and siZe). Iar un nou studiu a supus acest algoritm testelor, folosindu-l la peste 88.000 de imagini ale retinei de la două populații mari, din cadrul unor studii în desfășurare. Fiecare persoană inclusă în studiu a avut o medie de șapte ani până la 9 ani de date de follow-up, ceea ce le-a permis cercetătorilor să evalueze capacitatea predictivă a sistemului.

Rezultatele au arătat că sistemul acesta condus de inteligența artificială ar putea oferi scoruri de risc la 10 ani pentru AVC și boală cardiovasculară, scoruri egale cu unul dintre cele mai folosite instrumente de diagnostic, numit Framingham Risk Score (FRS).

Deoarece diagnosticele prin FRS necesită teste de sânge și măsurarea tensiunii arteriale, folosirea unei tehnici automatizate ce permite scanarea ochilor ce atinge concluzii similare ar putea însemna că mai mulți pacienți ar putea fi mai bine monitorizați dacă această tehnologie ar începe să fie folosită la scară mai largă.

Cercetătorii amintesc că majoritatea imaginilor retinei evaluate în acest studiu au fost capturate de personal care nu face parte din categoria expert medical. Așa că rezultatele au potențialul de a fi îmbunătățite prin folosirea unor tehnici mai bune de imagistică de la profesioniștii din domeniul îngrijirilor medicale. Mai multe detalii aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe