Newsflash
OPINII

Pediatrii au competența de a trata copiii!

de Dr. Gabriela MIHĂILESCU - sept. 3 2021
Pediatrii au competența de a trata copiii!

Copiii pot fi trataţi în spitalele pentru adulţi, dacă aceasta e ultima soluţie, dar de către pediatri!

pt gabriela mihailescu

Acum avem 340 de paturi ATI adulţi, iar DSP-urile
au raportat că pot pune la dispoziţie un număr maxim de 110 paturi ATI copii și că pot crește
numărul de paturi de îngrijire copii până la 1.600. Copiii pot fi trataţi și în secţiile de adulţi. (Dr. Ioana Mihăilă – conferinţă de presă, 24 august 2021)

Doctoriţa Michaela Quinn este personajul principal îndrăgit și extrem de apreciat al bine-cunoscutului serial american  „Doctor Quinn”. Activa în 1867 în Vestul Sălbatic american și rezolva orice problemă medicală sau umanitară, în lipsa vreunui specialist și cu sprijin minim.

        Timpul a trecut, vremurile s-au schimbat. România, care cel puţin teoretic, nu mai poate fi comparată cu Vestul Sălbatic, se mândrește cu medici bine pregătiţi, specialiști în diferite domenii ale medicinei sau supraspecializaţi în patologii de nișă, căutaţi și primiţi cu braţele deschise în lumea întreagă. Ei își desfășoară activitatea profesională conform pregătirii, pe baza diplomelor de specializare obţinute și respectând cu stricteţe regulile malpraxisului, dar și jurământul lui Hipocrate.

Doctor Quinn autohton

        Pandemia de COVID-19 a transformat medicii specialiști din România într-un fel de doctori Quinn autohtoni, prin declararea unor spitale multidisciplinare spitale suport COVID-19. Iată cum, specialiștii ortopezi, chirurgi, gastroenterologi, reumatologi, neurologi, dermatologi, cardiologi etc. au ajuns să trateze pacienţii COVID-19, acţionând butoanele „pauză” pentru specialitatea lor și pe cel de „alarmă” impus, devenind medici generaliști, urgentiști, infecţioniști. Trebuie să vedem însă și o parte bună a lucrurilor, și anume că medicii specializaţi în tratamentul adulţilor i-au îngrijit numai pe aceștia, iar pediatrii, unii dintre ei absolvenţi ai Facultăţii de Pediatrie, alţii, mai tineri, specializaţi în acest domeniu prin rezidenţiate lungi și grele, au tratat în continuare copiii. O oarecare normalitate, aș spune, într-o mare de anormalitate. Dar iată că, după 17 luni de la izbucnirea pandemiei, varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 atacă în special copiii și tinerii.

În 17 luni am învăţat...

        Grădiniţele și creșele vor rămâne în activitate cu copiii, cu prezenţă fizică indiferent de rata de infectare. Pentru copiii de școală regulile sunt diferite, dar nu prea mult. Ne pregătim pentru valul al patrulea al pandemiei și ne sprijinim pe siguranţa specialiștilor și a experţilor. Cum? Verificând și raportând la DSP-uri locurile disponibile din spitalele de copii și verificând dacă aparatele de susţinere respiratorie din spitalele rezervate adulţilor se pot adapta pentru copii.

        Ufff… ne-am liniștit! Adaptarea este o caracteristică de bază a poporului român, dar iată că și a aparatelor! Da, sigur, era de așteptat, pentru că sunt aparate. Dar oare ia cineva în calcul că un medic care tratează adulţi nu poate să schimbe o piesă și să devină pediatru?

        Aparatura este, desigur, foarte importantă, dar să nu uităm că ea face minuni datorită pregătirii profesionale a medicilor care o mânuiesc și a tratamentelor medicamentoase pe care le administrează respectând scheme și protocoale. Copiii au dreptul la viaţă, dar viaţa lor este ocrotită sau salvată de pediatri, și nu de medicii specializaţi în tratarea persoanelor peste 18 ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe