Newsflash
ACTUALITATE Știri

Rafila: 80% dintre copiii cu malformații cardiace se operează în România

de Magdalena Tănăsescu - mar. 14 2024
Rafila: 80% dintre copiii cu malformații cardiace se operează în România

Potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, în România sunt operați în prezent 80% dintre copiii cu malformaţii cardiace.

Oficialul a fost prezent miercuri, 13 martie a.c., la un training de simulare pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică, realizat în parteneriat de Universitatea San Raffaele (Vita Salute) Italia, Universitatea Carol Davila din Bucureşti şi grupul San Donato.

„Dacă în urmă cu zece ani 80% din copiii din România care aveau malformaţii cardiace trebuia să caute o soluţie în afara ţării, în momentul de faţă 80% se operează în România. Avem tineri specialişti care lucrează împreună cu colegii italieni sau lucrează chiar şi singuri în multe situaţii (...) în centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi, alături de Târgu Mureş care a dezvoltat această specialitate mai demult, dar este destul de limitată din punct de vedere al capacităţii”, a afirmat ministrul Sănătății, citat de Agerpres

 

Acesta a precizat că România trebuie să aibă o capacitate de a opera peste 2.000 de copii în fiecare an.

 

„Cam atâţia copii se nasc cu malformaţii cardiace şi tot atâţia copii trebuie să îşi găsească acces la un serviciu medical de înaltă calitate, iar faptul că se realizează aceste operaţii în România cu o mortalitate foarte, foarte mică, cred că este extrem de important”, a spus Rafila.

El a menționat că, din cunoştinţele sale, în prezent în ţară sunt zece chirurgi pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică.

„Sunt foarte puţini (n.r. medici pentru chirurgie cardiovasculară pediatrică), dar cred că maximum zece. Între cinci şi zece ani putem să dobândim o autonomie din punct de vedere al acestor intervenţii. Și acum majoritatea cazurilor se fac în România, dar există operaţii cu un grad mai mare de dificultate la care deplasarea copilului într-un timp foarte scurt este necesară”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe