Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Uzbekistan: 20 de ani de închisoare în cazul siropului de tuse care a ucis 68 de copii

de Magdalena Tănăsescu - feb. 28 2024
Uzbekistan: 20 de ani de închisoare în cazul siropului de tuse care a ucis 68 de copii

Un tribunal din Uzbekistan i-a condamnat la pedepse de până la 20 de ani de închisoare cu executare pe afaceriștii implicați în cazul unui sirop de tuse contaminat, a cărui ingerare a provocat moartea a 68 de copii.

Este vorba de siropul Doc-1 Max, importat din India, iar printre cei 21 de acuzaţi se numără și un cetăţean indian, director al companiei Quramax Medikal. Acesta a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare, a anunţat Curtea Supremă uzbecă. Printre altele, el a fost găsit vinovat de corupţie, fraudă fiscală, fals şi uz de fals.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii Supreme, un total de şapte persoane care lucrează în industria farmaceutică au fost condamnate la închisoare cu executare. Cetăţenii uzbeci au primit pedepse de până la 18 ani de închisoare, transmite Agerpres.

Oficial, 86 de copii au fost otrăviţi în Uzbekistan între toamna anului 2022 şi iarna anului 2023 după ce au ingerat siropul, iar 68 dintre ei au murit.

În ianuarie 2023, OMS a avertizat că analizele unor mostre din acest produs au relevat cantităţi inacceptabile de dietilenglicol şi/sau etilenglicol, substanţe fatale în caz de ingerare. Ulterior, India a anulat licenţa de producţie pentru compania Marion Biotech, unde erau fabricate siropurile de tuse.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe