Newsflash
OPINII

Modelarea sistemică în managementul spitalului

de Radu Dorel Horia - iul. 1 2022
Modelarea sistemică în managementul spitalului

Modelarea sistemică înseamnă utilizarea modelelor matematice prin programe informatice care ajută la fundamentarea deciziilor, pe baza datelor și informaţiilor.

image-from-rawpixel-id-3306150-jpeg
Foto: Rawpixel

Atunci când sistemul informaţional și cel informatic vor fi implementate în toate unităţile sanitare, putem spera că modelarea sistemului de servicii de sănătate va fi adoptată și utilizată ca instrument de cunoaștere a realităţii de prognozare a rezultatelor politicilor și strategiilor de sănătate.

Managementul este, în esenţă, un proces decizional, în care una sau mai multe decizii se iau într-un anumit context dat, cu scopul de a rezolva o problemă. Pentru ca decizia să fie adoptată corect este necesar să fie bazată pe dovezi.

Metoda/modelarea sistemică înseamnă utilizarea modelelor matematice prin programe informatice care ajută la fundamentarea deciziilor, pe baza datelor și informaţiilor. Medicina este un domeniu adecvat unei astfel de abordări.

Pentru rezolvarea unei probleme, trebuie parcurse mai multe etape:

- Identificarea și definirea corectă a problemei;

- Stabilirea obiectivelor și identificarea resurselor necesare;

- Identificarea de soluţii alternative, evaluarea lor și selectarea celei mai eficiente;

- Planificarea și implementarea măsurilor necesare;

- Monitorizarea modului în care acestea sunt implementate;

- Evaluarea rezultatelor.

Beneficii ale modelării sistemice

Toate etapele enumerate mai sus presupun existenţa informaţiei în format electronic, însă etapa în care modelele matematice pot fi utilizate cu succes este cea a evaluării soluţiilor propuse și selectării celei mai eficiente.

Printre cele mai importante beneficii ale modelării sistemice se numără:

- Utilizează informaţii cantitative și calitative; elimină informaţiile nesemnificative;

- Permite simulări;

- Stimulează lucrul în echipă;

- Suport pentru instruire;

- Instrument de prognoză.

Adoptarea modelării sistemice la nivel de unitate sanitară sau la nivel de sistem de sănătate are totuși o mare barieră: existenţa informaţiei exclusiv într-un sistem informatic (resursele necesare: calculatoare, sisteme de transmisie a datelor, componente hardware și software, datele prelucrate, personal etc.) și informaţional (ansamblul de elemente implicate în procesul de colectare, de transmisie, prelucrare de informaţie).

Baza vitală de comunicare

Sistemul informaţional este legătura dintre sistemul de luare a deciziilor și sistemul operaţional. În ediţia a doua a Standardelor ANMCS pentru spitale, în Referinţa I există standardul 01.05 – „Sistemul informaţional răspunde necesităţilor de informaţii și stabilește utilizarea lor eficientă în spital”. Acesta urmărește existenţa și coerenţa în funcţionare a sistemului informaţional ca bază vitală de comunicare între sistemul decizional și cel operaţional, prin intermediul căruia se realizează obiectivul principal al spitalului: acordarea de servicii medicale.

Standardul pune accent major pe preocuparea spitalului de a avea și utiliza sisteme informaţionale performante care să poată susţine atât luarea deciziilor manageriale optime, cât și nevoile practicienilor din spital, în desfășurarea unei activităţi medicale eficiente, a uneia educaţionale, dar și să creeze premisele pentru trecerea dosarului pacientului de la nivel individual la nivel de comunitate profesională, pentru documentarea cât mai completă și competentă a deciziei medicului, pe întreg parcursul de îngrijire a pacientului.

Citiți și: Medicalizarea Stomatologiei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe